VELIKI PODVIG

Prototip moćnog Mustanga na Nurburgringu se upisuje u historiju

Radi se o trkaćem automobilu klase IMSA GTD, koji odgovara FIA GT3 specifikaciji

Mustang. Screenshot YouTube

D. H.

11.6.2024

Mustanga planira u manje od sedam minuta svojim novim Mustangom GTD svladati krug na stazi Nürburgring u Njemačkoj, što je podvig koji je upio samo nekolicini vrhunskih automobila.

Službeni pokušaj se očekuje najesen, ali Ford je već krenuo s testovima na trkaćoj stazi. Snimku jednog od njih objavio je Car Spy Media. Video prikazuje prototip Mustanga GTD u crnoj boji i donosi zvuk 5.2 V8 motora.

TopGear je nedavno pisao da se preko 7500 Amerikanaca prijavilo za kupnju Fordovog Mustanga GTD, vrijednog preko 325.000 dolara. Prijave za kupnju su već zatvorene.

Radi se o trkaćem automobilu klase IMSA GTD, koji odgovara FIA GT3 specifikaciji. A ovaj Mustang je doista trkaći auto, koji igrom slučaja smije i na cestu.


Preko 800 KS, osam brzina, karbon...

Opremljen adaptivnim trkaćim podvozjem i elementima aktivne aerodinamike, ovaj automobil pokreće motor koji sada isporučuje preko 800 KS. Suprotno najavama, 5.2 V8 nije središnje postavljen, već je ostavljen ispred vozača. Najjači Mustang u povijesti dobiva i ispušni sustav od titana, a crveno područje je tek na 7500 o/min.

Raspored masa je idealan, 50:50, s mjenjačkom kutijom postavljenom straga. U pitanju je osam-stupanjski mjenjač s dvije spojke. Spomenimo izdašno korištenje karbona, a sve kako bi se optimizirala masa vozila.

Prodaja u Europi još nije ni krenula. Čini se da će uspješni podnositelji prijava u SAD-u dobiti modele iz 2025. i 2026. godine, dok će europski kupci vjerojatno morati dugo čekati na svoj GTD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.