BITAN KORAK NAPRIJED

UFC uveo promjenu pravila: Tri nova načina da se zaštite borci

Ove promjene bi trebale unaprijediti MMA kao sport, ali i zaštiti borce od ozbiljnijih povreda

Potrebna promjena pravila. AP

N. H.

15.8.2023

Najpoznatija svjetska MMA promocija UFC napravila je izmjene u pravilima koja se tiču privremenih prekida borbe zbog uboda u oko i sudara glavama.

Na sudijskoj konferenciji održanoj u Las Vegasu, donesene su promjene koje bi trebale unaprijediti MMA kao sport, ali i zaštititi borce.

Prije svega, promijenjeno je pravilo nenamjernog faula ili sudara glavama, gdje je borac posječen. Sudije će u tim situacijama pozvati privremeni prekid borbe i cutman će moći ući u sred runde i nastojati pomoći ranjenom borcu. Ranije se moralo čekati kraj runde da bi dobio pomoć te vrste.

Veoma važna promjena desila se i kad jedan borac drugog nenamjerno ubode prstom.

Ljekari više neće uperiti lampicu u oko borca, neposredno nakon uboda, već će borac imati 60 do 90 sekundi sa njim. Tada će ga se pokušati osposobiti za nastavak stavljanjem leda na oko, a zatim još pet minuta odmoriti prije nego ga fizijatar pita može li nastaviti borbu i testirati njegovo vidno polje. U prošlosti je ljekar odmah pristupao provjeri i brzo nakon toga donosio odluku o nastavku meča.

Također, promijenjeno je pravilo o restartu meča nakon faula, upozorenja ili doktorskog pregleda.

Ukoliko borac u dominantnoj poziciji načini faul – gubi poziciju. S drgue strane, ako borac u nepovoljnoj poziciji to učini, jedan poen će mu biti oduzet, dobit će upozorenje i meč će se restartovati u poziciji u kojoj su bili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.