KRAJ SEZONE ZA SIKSERSE

Sve muke "Grada bratske ljubavi": (Ne)vjerovati u Proces

Siksersi su ponovo poraženi u polufinalu Istočne konferencije, a njihova istrajnost u planu, punog grešaka, ispostavila se kao loš potez

Filadelfija: Dokaz da se historija stvarno ponavlja. AP

15.5.2023

Filadelfija Seventisiksersi su ponovo ispali u drugoj rundi plej-ofa. Siksersi su poraženi od Boston Seltiksa u sedmoj utakmici, a ovo im nije prvi put da doživljavaju tešku sudbinu. Često se ponavlja jedno te isto u Gradu bratske ljubavi. Pitanje ostaje da li će se sudbina ikad promijeniti.  

Prošle godine im je presudio Džimi Batler (Jimmy Butler) i njegov Majami, godinu dana ranije smo svi svjedočili epskom raspadu Bena Simonsa (Simmons) u sedmoj utakmici.

U sezoni 2018-19 dželat je bio Kavaj Lenard (Kawhi Leonard). 

Početak kraja

Rijetko simpatična ekipa se pojavila u sezoni 2011-12. Predvođeni mladim Holidejom (Holiday), Andreom Igudoalom (Iguodala) i Nikolom Vučevićem dospjeli su do poznatih voda - polufinala Istočne konferencije. Dalje nisu mogli. Ljuti rivali Seltiksi su krenuli u posljednji pohod na titulu i bili su prejaki za Sikserse. 

Gdje je pošlo po zlu?

Pa odlučili su se za jedan fijasko koji će kao lavinu pokrenuti mnoge druge. U razmjeni su poslali Igudalu i Vučevića za Endrjua Bajnuma (Andrew Bynum) i onda nakon njegovog, u najmanju ruku, divnog ponašanja odlučili da to više tako ne ide. 

Krenuli su u remont ekipe.

"Proces"

Naredne četiri sezone uslijedio je potpuni raspad. Jedna od najgorih ekipa u historiji lige, pa puta četiri. Međutim, oni su imali plan. Visoki izbori na draftu su im trebali pomoći da se vrate na staze relevantnosti.

Sreća im u tim momentima nije okrenula leđa. Dobili su čak dva puta šansu da prvi biraju (Ben Simons i Markel Fulc). Dokaz da oni sebi podapinju, kada već niko drugi ne želi. 

Sreća za njih se ogledala u tome što su uspjeli dobiti Džoela Embida (Joel Embiid). Ni on nije dobro izgledao na početku. Izostao je prve dvije sezone sa parketa, ali kada je kročio na isti bilo je sigurno da imaju superzvijezdu u rukama. 

Uprkos svim nebulozama koje su kružile oko tima, uspjeli su da izgrade identitet. 

- Vjerujte u proces - kazao je Sem Hinki (Sam Hinkie), predsjednik košarkaških operacija Filadelfije. 

I stvarno su vjerovali svi u gradu. Podizala se prašina i u standardno agresivnom načinu pristupa navijača koji dolaze iz Filadelfije, osjetio se optimizam.

Konstantna razočarenja

Često se u sportu kaže da kada jednom ne uspijete, pokušate ponovo i ponovo. Rezultat je zagarantovan.

Ovdje to nije bio slučaj, barem za sad.

Košarkaši Filadelfije se stalno susreću sa istim zidom. Samo što oni još uvijek ne skaču dovoljno visoko da bi ga preskočili, a ni glave im nisu previše tvrde da bi ga sa dovoljno udaraca glavom razbili.

Poraženi su u previše bitnih utakmica da bi se sve veoma lako riješilo.

Ponovo su poraženi u bitnoj utakmici. Seltiksi su ih praktično demolirali u sedmoj utakmici, nakon što su imali dva puta priliku da završe seriju. Rezultat na poluvremenu je glasio 55:52. To ne izgleda toliko loše, zar ne? Pa izgleda mnogo gore kada rezultat dvije minute do kraj glasi 83:58.

Upali su u vir i kreću sa tonjenjem. Ne znaju odakle da skinu višak tereta kako bi preživjeli i to bi ih moglo koštati na kraju.

Novi početak

Ostaje da se vidi mogu li oni napraviti novu ekipu oko Embida koji je zaključan ugovorom. MVP lige je jedna od najdominantnijih sila u ligi, ali njegove mane često dolaze do izražaja. Česte povrede su problem i ne zna se da li će ih se ikada riješiti.

Džejms Harden (James) i njegova sudbina su nepoznati. Što znači da jedna od dvije zvijezde stoji u vazduhu.

Tajris Meksi (Tyrese Maxey) je izrastao u odličnog igrača. Međutim, on je na redu da dobije odličan i nimalo jeftin ugovor. Problem nastaje u tome što niko ne zna da li je on stvarno igrač koji će moći nositi ekipu uz kamerunskog centra.

Bilo kako bilo, pred Siksersima je novo ljeto puno traganja za odgovorima. Nepoznata je sudbina i trenera Riversa, a mnogi su upitnici oko sastava u kojem će izaći naredne sezone.

Možda i uz nedostatak pritiska uspiju da dođu do samog vrha. Franšiza Siksersa, njihovi navijači, a i sam grad zaslužuju barem malo u ovo teško vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.