MAESTRALNA PARTIJA

Dončić i Irving razmontirali Minesotinu odbranu: Dalas je u NBA finalu

Dalas se tako vraća u NBA finale, a tamo ih čekaju Boston Seltiksi

Dalas: U velikom finalu. Dallas Mavericks

N. H.

31.5.2024

Košarkaši Dalas Maveriksa pobijedili su na gostovanju Minesota Timbervulvse rezultatom 103:124 u petoj utakmici finala Zapad, te se tako plasirali u veliko NBA finale rezultatom 4:1 u ovoj plej-of seriji. 

Luka Dončić i saigrači briljirali su na ovoj utakmici i tako napravili veliki uspjeh. Ovo im je prvo veliko finale još od 2011. godine, kada su predvođeni Dirkom Novickim (Nowitzki) pobijedili Majami Hit i postali prvaci jedini put u historiji.

Od samog početka susreta bilo je jasno ko je više raspoložen, pošto su nakon prve dionice imali +16, a do kraja je ta razlika samo rasla. 

Dončić je završio utakmicu s 36 poena, koliko je dodao i Kajri Irving (Kyrie). Slovenac je upisao i deset skokova, te pet asistencija. 

Luka je proglašen i MVP-em plej-ofa Zapadne konferencije.

Kod Minesote u sivilu ove utakmice istakao se Karl-Entoni Tauns (Anthony Towns) s 28 poena i 12 skokova, a isti broj ubačaja dodao je i Entoni Edvards (Anthony Edwards), što je bilo nedovoljno da se bori sa sjajnim tandemom Dončić-Irving.

Dalas se tako vraća u NBA finale, a tamo ih čekaju Boston Seltiksi, koji su, podsjećamo, u finalu Istoka pobijedili Indijana Pejserse (4:0).

Prva utakmica se igra u noći s četvrtak na petak sljedeće sedmice (7. juna po centralnoevropskom vremenu).

Zanimljivo je da su ovo dvije ekipe zamalo igrale u finalu 2022. godine, ali je tada Golden Stejt izbacio Dalas u finalu Zapada, da bi potom pobijedili i Boston u velikom finalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.