INTERVJU

Baković: Imamo snage da se borimo protiv manipulacija

BAKOVIĆ: Antikorupcioni tim počeo s radom

Razgovarao: Muamer TANOVIĆ

30.4.2018

Sudijska greška, loši tereni, neuspjeh reprezentacije BiH, sumnja u namještanje rezultata... Šta god se od ovoga desi ili spomene, pažnja se automatski preusmjeri na Nogometni savez Bosne i Hercegovine, kuću uz koju se kod nas, po ustaljenom pravilu, uglavnom veže sve ono što je loše, ali ne i ono što je dobro. 

A u posljednje vrijeme, bilo je svašta, od grešaka arbitara na terenima Premijer lige, koje su vodile do salvi kritika, pa do istrage o namještanju utakmica koja je na kraju završila u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Tema za razgovor s generalnim sekretarom i prvim operativcem Saveza Jasminom Bakovićem je mnogo, a počeli smo od završnice još jedne sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Sezona se bliži kraju, kako biste je ocijenili? Je li naš klupski fudbal bolji ili lošiji ove sezone?

- Za analizu i relevantnu ocjenu treba sačekati spuštanje prvenstvene zavjese, jer tek tada publika i kritičari mogu sa svim argumentima reći kakva je bila predstava. Vidjeli smo i uvod i zaplet, bilo je i preokreta na tabeli... Ostaje još da sačekamo rasplet, pa ćemo dati konačni sud. Evidentni su pomaci, ali kao izuzetak, a ne pravilo. Zato još ne možemo reći da smo na željenom nivou. Možda ćemo taj nivo dostići ako u narednom periodu dođe do skraćenja premijerligaškog društva na deset klubova.

Aktivirani predmeti

Kako ocjenjujete suđenje u Premijer ligi BiH, koje je nerijetko bilo tema kritika?

- Profesionalno, nisam kompetentan da komentarišem suđenje. S jedne strane, imamo činjenicu da pojedine odluke sudija i na velikim evropskim utakmicama izazovu polemike i podijele kompletnu javnost, pa onda ne treba čuditi što se to dešava i kod nas. Ali, s druge strane stoji konstatacija da je novi sistema takmičenja sa 12 klubova i podjelom na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak otišao korak ispred kvaliteta suđenja, jer nemamo dovoljno dobrih sudija da bismo adekvatno pokrili sve derbi utakmice. U jednom momentu, situacija je bila delikatna, ali su korektivne mjere Izvršnog odbora putem Komiteta za suđenje u određenoj mjeri urodile plodom.

U posljednje vrijeme mnogo se govorilo o sumnjama u namještanje rezultata u BiH. Šta mislite, jesu li te sumnje opravdane i ima li u BiH takvih radnji?

- Sumnje i indicije su jedno, a čvrsti argumenti i jasni dokazi nešto sasvim drugo. Teško je reći jesu li sumnje opravdane dok se ne okončaju postupci koje vode nadležni organi. Savez je aktivirao sve predmete koji su u određenoj fazi došli do nas, ustupio ih na ispitivanje i pružio maksimalnu podršku referentnim tužiocima Saveza koji savjesno rade svoj dio posla.

Ima li NSBiH uopće snage i instrumenata da se bori protiv te pošasti?

- Imamo i snage, i volje, i čvrsto opredjeljenje da se borimo protiv bilo kojih oblika manipulacije rezultatima i drugih zloupotreba. Kao dodatni činilac u toj borbi, nedavno je formiran i Antikorupcioni tim saveza s iskusnim članovima, koji su već prionuli na posao i prve rezultate njihovog rada očekujemo veoma brzo.

Infrastruktura je gorući problem našeg fudbala. Kakvi su planovi NSBiH na njenom unapređivanju?

- Stanje nije zadovoljavajuće. Naši planovi vrlo su ambiciozni, jer želimo što više pomoći klubovima u skladu s našim mogućnostima i sredstvima iz razvojnih fondova FIFA-e i UEFA-e za koje apliciramo prema jasnim i rigoroznim procedurama. Za svaki projekt, neophodno je blagovremeno prikupiti veliki broj dokumenata. Da bismo u tome uspjeli, veoma je bitna uloga klubova i lokalnih zajednica. Nijedan infrastrukturni projekt ne može biti implementiran ako ne postoji sinergija svih strana.

Imate li podatak koliko je novca do sada osigurao NSBiH za jačanje infrastrukture na stadionima u BiH?

- Spomenut ću najznačajnije investicije u posljednjih 6-7 godina. Projekt pomoći klubovima Premijer lige BiH koji je realizovan tokom sezone 2014/15., uz podršku UEFA-e, vrijedio je u startu više od 2,5 miliona KM. Projektom je bio obuhvaćen 21 klub. Dalje, imali smo značajne investicije na stadionu Bilino polje za potrebe A-reprezentacije, koje su utrošene na svlačionice, stolice tribine, krov, kontrolne, teren s grijačima... U sve to, Savez je do sada uložio oko 2,5 miliona. Ne treba zaboraviti da smo u sklopu priprema za odigravanje kvalifikacione utakmice A-reprezentacije s Belgijom na Grbavici finansirali pojačanje reflektorske rasvjete u iznosu od 230.000 KM. Vrijedi istaći i sredstva uložena u izgradnju mini terena u ustanovama za djecu s posebnim potrebama u sklopu programa društvene odgovornosti. Bilo bi nepravedno ne spomenuti da smo uz pomoć FIFA-e i UEFA-e prije nekoliko godina investirali višemilionska sredstva za pomoć klubovima pogođenim katastrofalnim poplavama. Konačno, zašto ne istaknuti i izgradnju našeg Trening centra u koji je uloženo više od deset miliona KM.

Novac za stadione

Nedavno je objavljeno da je NSBiH osigurao znatnu sumu novca za reflektore na premijerligaškim stadionima. Kako će ona biti raspoređena?

- Projekt će biti finansiran uz pomoć FIFA-e u iznosu od 1,33 miliona dolara. Planirano je da projekt bude realizovan na deset stadiona, najkasnije do septembra 2019. godine. Spisak klubova koji će biti u projektu još nije definisan, jer zavisi i od interesa klubova i lokalnih zajednica, koji trebaju dati doprinos u implementaciji. Savez će obezbijediti fotometrijski proračun, nabavku i montažu reflektora i izdavanje certifikata o jačini rasvjete. Klubovi i njihove lokalne zajednice obavezni su, između ostalog, obezbijediti trafostanicu te nabaviti i montirati stubove.

Kakve su aktivnosti u vezi s novom zgradom NSBiH?

- Renoviranje i adaptacija počeli su sredinom marta. Radit ćemo fazno i planski, zavisno od potreba i finansijskih mogućnosti. Osim kancelarijskog prostora i sala za rad organa i tijela Saveza, u zgradi će se, kada sve bude završeno, nalaziti kongresni centar, muzej, trofejna sala, fan šop, podzemna garaža... Radovi trebaju biti završeni u roku od šest mjeseci. Poslije toga slijedi opremanje objekta i priprema za preseljenje čim budu stvoreni uslovi, nadamo se, najkasnije početkom iduće godine. Bitno je naglasiti da su sva sredstva osigurana zahvaljujući UEFA-i, FIFA-i, ali dijelom i viškom prihoda u poslovanju Saveza.

Na nedavnoj sjednici Skupštine NSBiH, predstavnici UEFA-e i FIFA-e iskazali su punu podršku Savezu. U čemu se ona iskazuje i koliko naš nogomet od nje može profitirati?

- Predvođen predsjednikom Elvedinom Begićem, Savez je odgovorio svim izazovima i nastavio kontinuitet daljnje organizacione konsolidacije i finansijske stabilizacije. Realizovanim projektima i aktivnostima još jednom smo potvrdili da Savez posjeduje reference stabilne i društveno odgovorne organizacije, koja konstantno ostvaruje napredak u pravcu zaštite integriteta i prosperiteta fudbala u BiH. Sve to je razlog da rukovodstva i UEFA-e i FIFA-e podržavaju Savez, investiraju u razvojne projekte i da su spremni pomoći u svakoj situaciji, sve dok su uvjereni da radimo zakonito, planski i transparentno.

Prosinečki ima prirodni autoritet

Kako se u NSBiH ocjenjuje dosadašnji rad Roberta Prosinečkog?

- Izvršni odbor jedini je nadležan za ocjenu rada selektora. Prema svim dosadašnjim saznanjima, a nakon analiza utakmica odigranih u ovoj godini, selektorov rad ocijenjen je pozitivno. Robert Prosinečki veliko je fudbalsko ime, veoma je motivisan, ima prirodni autoritet, širi pozitivnu energiju i treba ga samo pustiti da radi i priprema reprezentaciju za velika dostignuća. Naravno, Savez će mu osigurati najbolje moguće uslove.

Dostojan oproštaj za tri legende

Šta ste pripremili za oproštaj naših reprezentativaca u Zenici na utakmici protiv Crne Gore?

- Emir Spahić, Zvjezda Misimović i Vedad Ibišević istinske su legende, upisane zlatnim slovima u historiju našeg fudbala. Dostojan oproštaj najmanje je što možemo učiniti za njih nakon svega što su dali Savezu i reprezentaciji, za radosti koje se priredili svima koji vole ovu čudesnu zemlju. Planirano je da protiv Crne Gore njih trojica odigraju petnaestak minuta i nakon što prime prigodne poklone, predaju svoja mjesta nasljednicima za koje se nadamo da će biti bar približno uspješni kao oni. Spaha, Miske i Vedo uvijek će imati svoja mjesta u našim srcima i svoja mjesta u Savezu.

Svijetla budućnost uz kadete i mlade

Kadetska selekcija ponovo je na Evropskom prvenstvu, a mlada je reprezentacija u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo? Može li to biti razlog da malo manje brinemo o budućnosti našeg reprezentativnog nogometa?

- Kadeti su nas već navikli na uspjehe. Treći uzastopni plasman na Evropsko prvenstvo ne može biti slučajnost, nego isključivo rezultat adekvatnog tretmana i uslova u kojima rade mlade selekcije, ali, naravno, i studioznog i serioznog rada selektora Sakiba Malkočevića i njegovih saradnika, kao i kolega iz Saveza koji se brinu o mlađim selekcijama. Uvjeren sam da nam selekcija U-17 može prirediti još mnogo razloga za zadovoljstvo i da nas može obradovati već na prvenstvu koje uskoro počinje u Engleskoj. Što se tiče mlade selekcije, očigledno je selektor Vinko Marinović posložio kockice u harmoničan mozaik koji nam daje za pravo da vjerujemo kako je ova generacija sposobna da učini ono što nijednoj nije uspjelo. Njihov plasman na Evropski šampionat bio bi definitivna potvrda da fudbal u BiH ipak ima svijetlu budućnost.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.