FIFPRO

Afganistanske nogometašice uspješno evakuirane u Australiju

FIFPro, svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša, koje je uveliko uključeno u napore da se afganistanske sportistkinje izvuku iz zemlje, potvrdilo je da je obavljena grupna evakuacija u Australiju bez navođenja brojeva

Ženska nogometna reprezentacija Afganistana. Društvene mreže

G. Š. / Deutsche Welle

24.8.2021

Članice ženske nogometne reprezentacije Afganistana bile su među grupom sportistkinja koje su uspješno evakuirane iz Kabula. Ovu vijest je potvrdilo udruženje profesionalnih nogometaša FIFPro.

Otkako su talibani nasilno preuzeli vlast u zemlji zabrinutost za afganistanske sportistkinje rasla je svakim novim danom. U ponedjeljak je napravljen prvi korak kako bi one konačno bile na sigurnom.

FIFPro, svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša, koje je uveliko uključeno u napore da se afganistanske sportistkinje izvuku iz zemlje, potvrdilo je da je obavljena grupna evakuacija u Australiju bez navođenja brojeva.

- Zahvalni smo australijskoj vladi na evakuaciji velikog broja žena, nogometašica i drugih sportistkinja iz Afganistana. Ove mlade žene, i kao sportistkinje i aktivistice, bile su u opasnoj situaciji, i u ime njihovih kolegica i vršnjakinja iz drugih zemalja širom svijeta zahvaljujemo međunarodnoj zajednici što im je pritekla u pomoć - navodi se u saopćenju FIFPro-a, prenosi "Deutsche Welle".

Khalida Popal, bivša kapitenka afganistanskog ženskog nogometnog tima koja je postala direktorica tima, a sada živi u Danskoj, pozdravila je evakuaciju kao važnu pobjedu.

- Posljednjih nekoliko dana bilo je izuzetno stresno, ali danas smo ostvarili veliku pobjedu - rekla je Popal, koja je bila među timom advokata i savjetnika FIFPro-a koji rade sa vlastima u šest zemalja, uključujući Australiju, SAD i Veliku Britaniju, da se sportisti i njihove porodice nađu na listama za evakuaciju.

- Nogometašice su bile hrabre i snažne u kriznim trenucima i nadamo se da će imati bolji život izvan Afganistana - rekla je Popal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.