POVRATAK NA STARE STAZE

Koja je tajna Barceloninog prijelaznog roka

Levandovski, Kunde, Rafinja, Kristensen, Kesi… A sada i Bernardo Silva? Julijan Nagelsman se nedavno u nevjerici zapitao kako je Barcelona, bez obzira na to što zvanično duguje 1.350.000.000 eura i posluje u debelom minusu

Đoan Laporta. Arhiva

G. Š.

31.7.2022

Predsjednik Barcelone Đoan Laporta se ponovo čini kao onaj od prije i punom parom se vratio principu da bez rizika nema profita.... A tajna ljetnog prijelaznog roka u katalonskom glavnom gradu ima ime i zove se „poluga“.

Ples miliona

Levandovski, Kunde, Rafinja, Kristensen, Kesi… A sada i Bernardo Silva? Julijan Nagelsman se nedavno u nevjerici zapitao kako je Barcelona, bez obzira na to što zvanično duguje 1.350.000.000 eura i posluje u debelom minusu, u stanju da izvede sve finansijske operacije sa dovođenjem igrača. I nije jedini kome to nije jasno...

Laporta je svoj dolazak prošle godine najavljivao uz pompu i reklamne plakate, ali sezona i njegov drugi mandat u klubu nisu ostavili poseban utisak. Dugonajavljivani Ćavijev dolazak nije uspio da promijeni ekipu koja je i dalje okajavala sve grijehe iz prošlosti. Pojavila se prvo sumnja da li je Laporta zaista znao šta ga čeka prije povratka u klub, ali je ubrzo zatim počela da se ljulja vjera da je novi-stari predsjednik zaista rješenje za Barsu.

Ipak,u posljednjih nekoliko mjeseci, Laporta se ponovo čini kao onaj od prije i punom parom se vratio principu da bez rizika nema profita. Finansijska poluga koju koristi Barcelona se ukratko sastoji od dugoročne prodaje aktiva kluba u zamjenu za upliv novca sada. Odnosno, još konkretnije, radi se o ustupanju 25 posto televizijskih prava na period od 25 godina, a u zamjenu za oko 650.000.000 eura koje je klub dobio u dva navrata u junu i julu.

Ulagač je investiciona kompanija "Sixth Street", jedan od lidera na svjetskom tržištu i veoma zastupljena u svijetu sporta. Partner je, između ostalog, i Real Madrida u jednom segmentu budućeg poslovanja na stadionu Santjago Bernabeu, drži u vlasništvu 20 posto San Antonio Spursa, a među njenim klijentima se nalazi i Barcelonin novi sponzor "Spotify".


Treća poluga

A što se tiče katalonskog kluba, prva „poluga“, u junu, omogućila mu je upliv kapitala od 207.500.000 eura, pa je tako uspio da zatvori obračunsku godinu bez dugova. A zatim je, u julu, aktiviranjem druge poluge, primio i dodatnih 400.000.000 koji su iskorišteni za dovođenje novih fudbalera i za njihovo registrovanje u La Ligi. Ova dva iznosa dio su iste operacije sa investitorom "Sixth Street".

Međutim, to najverovatnije nije kraj. Sada se najavljuje i treća poluga, koja bi mogla da se sastoji od prodaje skoro polovine firme BLM, koja se bavi merčandajzingom, ili isto tolikog udela u Barça Studios koja posluje sa audiovizuelnim materijalima. Skupština članova kluba je već odobrila navedene transakcije, i vjerovatno će neke od njih biti sprovedene u narednim danima. Posebno ako klub ne uspije u prodaji ili umanjenju plata određenih igrača.

Novostečena likvidnost katalonskog kluba, međutim, nije pala s neba. Ne smijemo da zaboravimo da, bez obzira što djeluje kao da je pred potpunom propasti, Barcelona ima historiju dugu 120 godina, a njenu vrijednost određuje mnogo faktora. Prema Forbsovim listama, naprimer, još uvijek je drugi po redu najvredniji fudbalski klub na svijetu, iza Reala i daleko ispred Mančester sitija ili PSG-a. U 2021. godini je, uprkos svim problemima, njena vrijednost uvećana za 5 posto. Sve to je pretvara u pravu poslasticu za investitore koji mogu da objektivno računaju na veliki povrat kapitala - u ovom slučaju, gotovo dvostruki.

Sa druge strane, imajući u vidu da se televizijska prava monetizuju u tolikoj meri da je čak i u sezoni 2020/2021, kada je bjesneo koronavirus, vrijednost najvećih klubova porasla je za oko 10 posto, cjelokupna operacija sa fondom "Sixth Street" postaje jasnija. Bar sa stanovišta poslovne logike.

Što se tiče Barselone, Laporta rizikuje, jer se u dugoročnom periodu odriče četvrtine prihoda od ovih prava. Međutim, klub je pritjeran uza zid i mora da traži hitna rešenja, pa je pitanje „rizika“ sada relativno i nevažno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.