ŽELE SE OPET TAKMIČITI

Rusi ipak ne izlaze iz UEFA-e

RFS nije ispunio prijetnje

RFS proučava mogućnost povratka u UEFA-ina takmičenja. TWITTER

A. V.

30.12.2022

Ruski fudbalski savez (RFS) ipak nije ispunio svoje prijetnje izlaskom iz UEFA-e te je u petak objavio da želi oformiti radnu grupu s UEFA-om za organizaciju povratka u međunarodna takmičenja, deset mjeseci nakon početka invazije u Ukrajini.

Izvršni odbor Ruskog fudbalskog saveza donio je odluku da predloži UEFA-i formiranje radne grupe - rekao je predsjednik RFS-a Aleksandar Dijukov na novinarskoj konferenciji u petak u Moskvi, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, ova grupa mora pronaći rješenja "kako bi se što prije riješilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na službena međunarodna takmičenja".

- Proučavamo mogućnost povratka u UEFA-ina takmičenja - nastavio je, dodavši da će tri predstavnika iz UEFA-e, FIFA-e i MOO-a biti pozvani da učestvuju u ovoj radnoj grupi.

- Za nas je važno učestvovati u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2026. - istaknuo je također Dijukov.

Ova objava dolazi nakon što je RFS posljednjih sedmica pojačao signale o mogućem odlasku iz UEFA-e radi pridruživanja Azijskoj fudbalskojh konfederaciji (AFC), što bi imalo značajne financijske posljedice za ruske klubove. Dijukov u petak još nije u potpunosti isključio tu mogućnost, ako pregovori s UEFA-om propadnu.

- Možemo se preusmjeriti na Aziju, ali potrebna nam je odluka FIFA-e za učestvovanje na Svjetskom prvenstvu 2026., brže ćemo pronaći dogovor preko ove radne grupe - objasnio je.

Za njega ova radna grupa s UEFA-om mora biti "znak da mostovi nisu prekinuti i da možemo pokušati pronaći rješenja za obnovu naših odnosa".

- Naravno, politika ima utjecaja na fudbal. Ali vidjet ćemo koliko - ustvrdio je Dijukov.

Ruska fudbalska federacija je 28. februara, četiri dana nakon početka ofenzive Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih takmičenja u organizaciji UEFA-e.

Početkom maja UEFA je objavila da "nijedan ruski klub" neće učestvovati u evropskim kupovima (Liga prvaka, Evropska liga i Konferencijska liga) za sezonu 2022./23., koja je trenutno u toku.

Sredinom septembra, RFS je također potvrdio da ne može učestvovati u kvalifikacijama za Euro 2024., koje počinju u martu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.