NAŠA TEMA

Sinovi koji u nogometu gaze putem legendarnih očeva

I dok su neki u godinama kad se tek očekuje da se iskažu, postoje oni koji su se nametnuli

haland002 - Avaz
vea002 - Avaz
ronaldinho002 - Avaz
drogba002 - Avaz
maldini002 - Avaz

17.1.2023

Uprkos informaciji da će Kristijano Ronaldo (Cristiano), svog nasljednika Ronalda juniora nakon odlaska iz Mančester junajteda poslati u Real, to neće biti slučaj.

Štaviše, može se reći da je slavni Portugalac potpuno iznenadio izborom novog kluba za svog sina, pa će 12-godišnjak biti u jednoj akademiji u Saudijskoj Arabiji, državi gdje će igrati njegov otac.

Naravno, svi gledaju i na drugu stranu, a ako je na jednoj Ronaldo, na drugoj je Lionel Mesi (Messi). Da jabuka ne pada daleko od stabla, Mateo Mesi je pokazao nedavno kada je oduševio driblinzima nakon jedne utakmice Argentine, ali on ima tek sedam godina. Njegov brat Tijago (Thiago) bar za sada nije pokazao talenat.

Interes Barselone

Za razliku od mlađe generacije nasljednika u zadnje vrijeme se dosta govori o jednom 16-godišnjaku. Žoao Mendez de Asis (Joao Mendes de Assis Moreira), sin legendarnog Ronaldinja (Ronaldinha), bliži se debiju u seniorskom nogometu u dresu Kruzeira, a pominje se da je za njega zaintereseirana Barselona.

Pisati o nasljednicima velikih fudbalera je gotovo besmisleno ako se ne pomene dinastija Maldini. Ćezare je bio ikona i Italiji, a onda je Paolo zaslužio isti status. Danas svoj put traži Danijel Maldini. Ima 21 godinu, debitovao je već za Milano, klub njgeovog djeda i oca, ali je trenutno na poznajmici u Speciji.

Još jedan sin poznatog nogometaša traži svoje mjesto pod suncem. Isak Drogba (Isaac) je nasljednik legendarnog napadača Didijea Drogbe (Didier), a trenutno je ovaj 21-godišnjak član Academika Koimbre iz Portugala.

Timoti Vea (Timothy Weah, 22) član je francuskog Lila i sanja da jednog dana postane ono što je bio njegov otac legendarni Džordž Vea (George). Iza sebe ima već 70 utakmica za seniorsku ekipu francuskog kluba, pa se može reći da mu ne ide nimalo loše.

Ako je neko već napravio bum, a dolazi iz fudbalske porodice to je Erling Braut Haland (Haaland). On je na dobrom putu da nadmaši oca čija karijera nije nimalo zanemariva. Alf-Inge Haland je karijeru proveo igrajući u odbrani i veznom redu za Brine, Notingem Forest, Lids i Mančester siti.

Protivničke mreže

Haland je otišao iz Borusije, a tamo je još jedan sin poznatog oca. Đovani Rejna (Giovani Reyna). Njegov otac Klaudio (Claudio) bio je američki vezni igrač, a Đovani je sa 19 godina već tresao protivničke mreže u dresu Borusije.

Fudbalom se bavi 23-godišnji Aleksis Mekalister (Alexis Mac Allister), sin Carlosa Mekalistera igraći za Brajton, Havi Nevil (Harvey Neville, 20), sin Fila Nevila (Phil) je član Inter Majamija, čiji je zvanično igrač i Romeo Bekam (Beckham) sin Dejvida Bekama (David) legendarnog fudbalera, ali i vlasnika kluba iz Majamija.

Sin Jirgena Klinsmana (Jurgen Klinsmann), Džonatan ima 25, godina i član je LA Galaksija, tu je Federiko Kijeza (Fecerico Vhiesa, 24) sin Enrika Kijeze (Enrico) i igra u Juventusu, a dres Glzagov Rendžersa nosi Janis Hadži (Ianis Hagi, 23), čiji je otac Džordž Hadži (Gheorghe).

Popisu nije kraj, u fudbalu su s manjim ili većim uspjehom i sinovi legendarnih Zidana, Simeonea, Kempbela, Kola, Larsona..., ali su oni dio već iskusnije generacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.