NOVI VLASNIK

Najbogatiji čovjek u Britaniji kupuje velikana Premijer lige

Retklif je u maju prošle godine pokušao kupiti londonski Čelzi. Ali, ponuda 70-godišnjeg biznismena je bila nedovoljna

Džim Retklif. Twitter

B. L.

18.1.2023

Sada je postalo i službeno, Britanska tvrtka Ineos, u većinskom vlasništvu milijardera Džima Retklifa (Jim Ratcliffe), potvrdila je interes za kupnju Mančester junajteda. Tako je Ineos, odnosno Retklif postao prvi potencijalni kupac kluba s Old Trafforda koji se službeno uključio u proces. Ostali zainteresirani, a spominje se interes ulagača iz SAD-a, Azije i Bliskog Istoka, tek bi se trebali involvirati u priču.

Zanimljivo, Retklif je u maju prošle godine pokušao kupiti londonski Čelzi. Ali, ponuda 70-godišnjeg biznismena, koji se smatra jednim od najbogatijih Britanaca bila je nedovoljna. Kao što je poznato, klub sa Stemford Bridža kupio je američki konzorcij predvođen Toddom Boehlyjem.

Čini se, međutim, da je Retklif kupnji Mančester junajteda pristupio kudikamo serioznije. Neposredno nakon što je obitelj Glejzer (Glazer), američki Židovi, koji su bogatstvo stekli u filmskoj industriji "pustila glas" da poslije 17 godina namjerava prodati dionice Junajteda, Retklif je započeo službene razgovore s braćom Džoelom (Joelom) i Avramom.


U britanskim se medijima provlači podatak da američki vlasnici za svoj paket dionica traže pet milijardi funti, ali su otvoreni i za opciju prodaje manjinskog udjela. Uglavnom, zainteresirani ponuđači svoj interes moraju prijaviti investicijskoj banci Raine Group, koja djeluje kao financijski savjetnik kluba. Službene se ponude očekuju u februaru, a za pretpostaviti je da bi kupoprodajni proces Mančester junajteda mogao biti okončan do kraja aktualne sezone.

Valja naglasiti da su navijači "crvenih đavola" iznimno zadovoljni ovakvim raspletom, jer su braća Glejzer poprilično omraženi među fanovima Junajteda. Osim novca, Retklif bi na Old Trafford donio i emociju, jer prema vlastitom priznanju – Mančester junajted je klub za kojega navija od najranijeg djetinjstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.