SELEKTOR HRVATSKE

Dalić kivan na FIFA-u, odbio glasati iz protesta

Zaslužili smo veće poštovanje, poručio je

Dalić: Odluku obrazložio u pismu. Twitter

A. V.

28.2.2023

Hrvatski selektor Zlatko Dalić odbio je učestvovati u FIFA-inom izboru za nagradu "The Best".

Podsjetimo, Argentinac Lionel Mesi (Messi) drugi je put osvojio tu nagradu glasovima selektora, kapitena i novinara iz zemalja članica.

Razočaran odnosom

Dalić je za stranicu HNS-a priznao kako je razočaran FIFA-om. Svoje mišljenje naširoko je obrazložio.

- Razočaran sam odnosom FIFA-e prema hrvatskoj reprezentaciji jer smatram da smo zaslužili veće poštovanje svjetske nogometne organizacije za rezultate koje smo proteklih godina postigli. Jedina smo reprezentacija koja je prošle godine bila među četiri na Svjetskom prvenstvu te među četiri najbolje u Ligi naciji.

Šokirali smo cijeli svijet pobjedom protiv najveće svjetske reprezentacije, Brazila, jedini uz Francuze imamo dvije medalje s dva zadnja SP-a. Pobijedili smo Francusku u Parizu, Dansku u Kopenhagenu, izbacili Brazil i Belgiju sa SP-a, u 23 utakmice nakon Eura izgubili smo samo dva puta.

Uprkos tome, pogledajte spisak 14 kandidata za najboljeg igrača svijeta - osim sjajnog Modrića, gdje su Hrvati? Ne bih nabrajao pojedince iz drugih zemalja jer zaista imam veliki respekt prema svakom igraču i treneru, ali zar tu nije bilo mjesta za Matea Kovačića koji je postao svjetski klupski prvak i igrao briljantno na SP-u?

Nije bilo mjesta za Gvardiola koji je po većini izbora bio i među najboljih 11 na SP-u i u Bundesligi? Zar Livaković nije zaslužio biti ni među pet kandidata za najboljeg golmana nakon svega što je napravio na SP-u?

Među pet predloženih trenera koje redom izuzetno cijenim su i tri selektora, ali niti jedan od njih nije izborio i finalni turnir Lige nacija i medalju na SP-u. Uz veliko poštovanje prema uspjehu Maroka i njihovom selektoru, u dva međusobna susreta Hrvatska ima remi i pobjedu u utakmici za bronzu.

Prisjetimo se i da je po brojkama i po dojmu Dominik zaslužio biti najbolji golman SP-a, a Joško najbolji mladi igrač SP-a. Doživljavam sve to kao manjak poštovanja, a koji sam doživio i u odabiru termina naših utakmica, pa i kvaliteti suđenja koje smo imali tokom SP-a, posebno u polufinalnoj utakmici.

Više respekta

Smatram da je naša reprezentacija i svojim igrama i svojim ponašanjem na terenu i izvan njega zaslužila više poštovanja, istog poštovanja koje mi iz utakmice u utakmicu pokazujemo prema našim protivnicima.

Da engleski, brazilski, španski, njemački ili italijanski igrači i treneri postižu rezultate poput nas, bili bi itekako zastupljeni u svim izborima. Želim više respekta za nas, za našu reprezentaciju, za naše igrače, pa i za sebe, jer smo s dvije medalje apsolutna svjetska senzacija.

FIFA bi nas trebala više promovirati jer smo pokazali da jedna mala zemlja može konkurirati najvećima, a što je najljepša reklama za nogomet u cijelom svijetu. Zbog svega navedenoga, odlučio sam kako ove godine neću učestvovati u izboru, ali svim dobitnicima od srca čestitam na zasluženim nagradama, a posebno našem Luki na sjajnom četvrtom mjestu, s time da je za mene on uvijek broj jedan – navodi se u Dalićevom pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.