AGONIJA PLAVIH

Prijeti im ispadanje, Uprava kluba podnijela ostavku: Može li se Željo spasiti

Velikan s Grbavice devet kola prije kraja na pretposljednjem mjestu

Željezničar: Nova utakmica, novo razočarenje. N. Šaljić / Avaz

1.4.2024

Da vam je neko rekao nakon utakmica protiv bjeloruskog Dinamo Minska, azerbejdžanskog Neftčija, te banjalučkog Borca na startu sezone da će se Željezničar grčevito boriti za opstanak u Wwin ligi BiH – ne biste mu vjerovali.

Bilo je to lijepo evropsko ljeto na Grbavici, a onda je uslijedila turbulentna jesen i još gore proljeće, a bolji dani nisu ni na vidiku.

Utrka s vremenom

Umjesto utrke za Evropu i trofeje, na šta su navikli navijači velikana iz Bulevara Ivice Osima, klub je u borbi za opstanak u elitnom rangu bh. fudbala – s 23 boda je na pretposljednjem mjestu.

Agonija „Plavih“ nastavila se za vikend. Dan nakon domaćeg poraza od Veleža na Grbavici (0:1), Upravni odbor kluba, predvođen predsjednikom Jusufom Tanovićem, podnio je ostavku. O njihovoj sudbini odlučivat će Skupština kluba, a termin zasjedanja nije poznat.

Vrijeme baš nije nešto što ide na ruku Željezničaru. Navijači se po društvenim mrežama pitaju zbog čega i ranije nije bilo vanredne sjednice Skupštine kluba. Zašto se čekalo ovoliko dugo, a i da se sada mijenja Uprava, da li bi se ostvario jedini cilj – opstanak u eliti?

Porazni podaci

Porazan podatak da Željezničar nije osvojio ni bod na 12 gostovanja, a „Plavi“ su počeli ozbiljno prosipati bodove i na domaćem terenu uprkos punim tribinama stadiona Grbavica.

U proljetnom dijelu je do sada odigrano šest utakmica, a Željezničar je od moguća 24 osvojio samo četiri boda – remi sa Zrinjskim (0:0) i pobjeda protiv Sarajeva (3:0).

Od novembra pa do danas – što je 12 ligaških utakmica – Željezničar je uspio doći do samo osam bodova.

Osim Željezničara (23), u borbi za opstanak su Igman (26), GOŠK (24) i Tuzla City (23), dok je Zvijezda 09 na dnu tabele sa 17 bodova.

Uz dužno poštovanje spomenutim klubovima, čudno je vidjeti Željezničar u njihovom društvu. Nešto slično je rekao i Amar Osim, doduše na svoj način pa je rekao za Igman da je „klub bez tradicije“, što su mu u Konjicu zamjerili.

Željezničar je u teškoj situaciji, a trener Bruno Akrapović, igrači i čelnici kluba moraju pronaći način da se podignu. I to brzo.

Raspored do kraja sezone

Željezničar će do kraja prvenstva odigrati devet utakmica – četiri na domaćem i pet na gostujućem terenu.

Dočekuje: Sarajevo (26. kolo), Široki Brijeg (28. kolo), Tuzla City (30. kolo) i Borac (33. kolo).

Gostuje: Slogi Doboj (25. kolo), Posušju (27. kolo), GOŠK-u (29. kolo), Igmanu (31. kolo) i Zvijezdi 09 (32. kolo).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.