KOMENTAR DANA

Američki šamar

Ambasada SAD poslala nikad jaču poruku, a to je da "razdruživanje“ zapravo znači kraj RS

Milorad Dodik. Armin Durgut / Pixsell

25.5.2024

Uprkos tome što je Rezolucija o Srebrenici usvojena, zvaničnici iz RS i Srbije pokazali su svu nemuštost pokušavajući predstaviti kao uspjeh to što je značajan broj zemalja bio suzdržan.

Ipak, i većina tih zemalja koje su bile suzdržane priznaju genocid u Srebrenici, a njihova suzdržanost nije isto što i glas protiv, kako se to pokušava predstaviti. Oni su pokazali suzdržanost zbog geopolitičkih odnosa i država koje su stotinama ili hiljadama kilometara udaljene od Sarajeva.

Ipak, zvaničnici iz RS su otišli korak dalje, pa je Milorad Dodik nadmašio sam sebe.

- U političkom smislu nemamo namjeru da sarađujemo na nivou BiH, zato ćemo pristupiti razdruživanju BiH u narednih 30 dana - rekao je Dodik.

Nastavio je Dodik s gnusnostima, pa je počeo govoriti da su neki od onih koji su ukopani u Potočarima zapravo živi i tako još jednom - na najbrutalniji način - izvrijeđao porodice žrtava.

No, zvaničnici međunarodne zajednice su još jednom pokazali da vode račune o BiH i da neće trpjeti takvo nešto.

Ambasada SAD poslala je nikad jaču poruku, a to je da „razdruživanje“ zapravo znači kraj RS. Nije tu riječ o izjavi Rame Isaka ili Zukana Heleza, koji svaki dan lupetaju razne gluposti za malo pregleda i lajkova, nego o ambasadi najjače države svijeta, gdje se svaka riječ vrlo dobro „izvaga“ prije objavljivanja.

Nešto blaže izrečene, ali suštinski ništa drugačije, stigle su i poruke iz Ambasade Velike Britanije te Delegacije EU.

Iako je malo vjerovatno da je Dodik uopće ozbiljno mislio, s obzirom na to da je u više navrata najavljivao sve i svašta, od raznih referenduma pa nadalje, a od kojih nije bilo ništa, dobro je da ova država na svojoj strani ima podršku velikih sila - kako po pitanju usvajanja Rezolucije tako i sigurnosti u BiH.

Jer, uzdati se u Dodikovu racionalnost i nije baš najpametnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.