NOVI SELEKTOR

Barbarez nakon predstavljanja: Ulazimo s velikom željom i ponosom

Kazao je i da se drže onoga što imaju kao viziju

Sergej Barbarez. Armin Durgut/PIXSELL

19.4.2024

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković obratio se na konferenciji za medije na predstavljanju Sergeja Barbareza kao našeg selektora. 

- Sigurno da je ovo veliki dan za bh. fudbal. Za stolom su dvije legende, Sergej Barbarez i Emir Spahić.

Želim naglasiti da smo pored nesuglasica, koje su više bile verbalne, sve prevazišli i da smo pričali o fudbalu, izazovima reprezentacije i kako trebamo djelovati da fudbal ide nabolje.

Rekao sam ranije da Barbarez neće biti selektor dok sam predsjednik. To je bilo u afektu. Rekao bih da samo budale ne mijenjaju mišljenje. Sastali smo se za dobrobit fudbala u BiH -  rekao je Zeljković, pa dodao: 

- Selektor je dobio mandat da u skladu s vremenom koji je dobio imenuje stručni štab i imat će potpunu slobodu.

Prvi utisci

Sergej Barbarez, novi selektor reprezentacije BiH, obratio se na konferenciji za medije.

Istakao je da je ovo velika stvar za njega, te da se nada da će biti i za Fudbalski savez BiH i reprezentaciju. 

- Sigurno je ovo jedna velika stvar za mene. Nadam se da će biti i za Savez i za reprezentaciju. Ulazimo s velikom željom i ponosom. Da učinimo neke dobre stvari. Bilo bi nekorektno komentarisati prošlost. Držimo se onoga što imamo kao viziju. Slijedit ćemo naš put, uvjereni da će to biti konkretno i korektno. Stariji, što me znaju, znaju kako to ide - rekao je Barbarez. 

Velika imena

Nakon njega obratio se i Emir Spahić, novi direktor reprezentacije. 

- Prije svega, ovo se brzo dogodilo i odigralo. Uzet ću malo vremena dok se sve ne slegne, da na miru mogu iskomentirati. Ono što je sigurno, ići ćemo planski, u dogovoru, pa ćemo vidjeti iz utakmice u utakmicu kako će to izgledati. Nadam se da ćemo prvu godinu zgrabiti nešto bodova i pobjeda. To mi je želja. Mada svi s oprezom komentiraju prvih pet-šest utakmica. Ja tu vidim i nešto pozitivno - velike reprezentacije, veliki protivnici. Tu treba tražiti imena koja će moći nositi ovu reprezentaciju u sljedećem periodu. 

Manjak iskustva

Prvo pitanje za Barbareza bilo je o manjku iskustva.

- Reprezentativni fudbal se razlikuje dosta od klupskog. Vjerujte mi da će biti ekipa koju ćete svi podržati, koju svi znate.

U nekim finalnim razgovorima smo - rekao je Barbarez o stručnom štabu i dodao da će autoritetom nadomjestiti nedostatak trenerskog iskustva.

O Džeki

Nakon utakmice s Ukrajinom Edin Džeko nije otkrio da li će više igrati za reprezentaciju. Barbarez je i o tome govorio.

- Mi sigurno nećemo nikoga moliti ništa. Sa svakim ćemo razgovarati. Ko osjeća da treba da bude dio reprezentacija, tu je. Nikoga se nećemo odreći. Bili smo reprezentacija koja je ostala bez deset igrača prije vremena. Ja sam bio jedan među njima, mogao sam barem još godinu - istakao je Barbarez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.