SVE OČI UPRTE U NJEMAČKU

Neki se ponose, drugi baš i ne: Euro kroz brojke

U 16 prethodnih izdanja evropskih prvenstava samo dvije selekcije su osvajale titule prvaka po tri puta

Njemačka: Čeka na finale od 2008. godine. AP

prije 3 dana

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj je preuzelo svu pažnju sa svih problema. Fudbal se ne zove slučajno najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Jednostavno je tolika njegova moć da nam preuzme sav fokus i natjera nas da sve podredimo tome. Bavili smo se svime i svačime, a sada je ostalo i da pogledamo Euro kroz brojke.

Dominantne sile

U 16 prethodnih izdanja evropskih prvenstava samo dvije selekcije su osvajale titule prvaka po tri puta – Njemačka i Španija. I, možda i romantično, baš se tako mogu i podijeliti ere fudbala. Španija je prva „zadala udarac“ osvojivši 1964. godine, da bi onda „Elf“ zadao tri u kontranapadu. Nijemci su bili prvaci Evrope 1972., 1980. i 1996. godine.

A onda je uslijedila možda i najdominantnija sila koju je svijet vidio, a riječ je o Španiji pod Luisom Aragonjesom (Aragones) i Visenteom del Boskeom (Vicente del Bosque).

„Crvena furija“ je osvojila dva vezana Eura, ali i jedno svjetsko prvenstvo.

Španci jedini uspjeli odbraniti titulu. AP

Četiri u nizu

Španija je jedina ekipa na svijetu kojoj je to pošlo za rukom u historiji. Da svoje ime upišu u historiju ovog ljeta će pokušati aktuelni prvaci Evrope Italijani. Paradoks je da će se ove dvije reprezentacije sresti u grupi. Zapravo, Italija i Španija se sreću na posljednja tri prvenstva Starog kontinenta – finale 2012., osmina finala 2016., finale 2021., koje se igralo godinu kasnije od planiranog zbog globalne pandemije koronavirusa.

Tu su i „Zmajevi“

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je do danas jedina selekcija koja se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo, ali nikad na Evropsko. Tu bi bio i Izrael, ali oni su se plasirali na Mundijal kao dio AFC-a (Azijske fudbalske federacije), a ne UEFA-e.

BROJKA

3

finala Evropskog prvenstva izgubila je selekcije Njemačke (1976., 1992., 2008.) i bivšeg Sovjetskog saveza (1964., 1972. i 1998. godine), te su one reprezentacije s najviše poraza u finalima.

BROJKA

14

golova postigao je Kristijano Ronaldo (Cristiano) u historiji Eura i on je najbolji strijelac u historiji prvenstava Starog kontinenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.