VELIKI PODVIG

Čileanka plivala između dva okeana i oborila Ginisov rekord

Svjetska plivačka asocijacija na otvorenim vodama također ju je nagradila kao prvu osoba koja je ikada preplivala 5.500 metara između okeana

Veliki podvig Barbare. TWITTER

M. K.

17.6.2022

Čilenska plivačica Barbara Hernandez (36) oborila je Ginisov rekord preplivavši 5.500 metara za 15 minuta i tri sekunde, i to u ledenom moru.

To se desilo na mjestu između Tihog i Atlantskog okeana, u Cabo de Hornosu u južnom Čileu.

Svjetska plivačka asocijacija na otvorenim vodama također ju je nagradila kao prvu osoba koja je ikada preplivala 5.500 metara između okeana.

- To znači plivati ​​cijelu noć, postane jako vrtoglavo, u velikim valovima i moraš biti voljan zaroniti u vode na 7 ili 8 stepeni Celzijusa. Naš plan da postignemo rekord bio je preplivati ​​najdužu distancu ikada na tom mjestu, tako da smo prešli preko 5,5 kilometara – i dobili smo ovaj Ginisov rekord za najbrže preplivavanje ikada po milji u Kabo de Hornosu kazala je Hernandez.

Barbara je inače psiholog, a poznata je i kao "ledena sirena".

Barbara tvrdi da joj je nagrada pomogla da pokaže čileanske vode ostatku svijeta i rasvijetli posljedice klimatskih promjena.

Tokom njenog podviga, Hernandez je pomno pratila čileanska mornarica. Nije joj bilo dozvoljeno da dobije pomoć ili da stane da se odmori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.