NAJBOLJA BH. SKIJAŠICA

Elvedina Muzaferija, nakon fantastične sezone, za "Avaz": Kada vjerujete u sebe, sve je moguće

U narednoj sezoni je fokus na Svjetsko prvenstvo. Moj cilj je da završim u top 15 u jednoj od disciplina Svjetskog kupa

Elvedina Muzaferija - Avaz
Elvedina Muzaferija - Avaz
Elvedina Muzaferija - Avaz
Elvedina Muzaferija  - Avaz
Elvedina Muzaferija  - Avaz
+2

31.5.2024

Najbolju bh. skijašicu Elvedinu Muzaferiju ugostili smo u prostorijama "Avaza" nakon historijske sezone. Elvedina je tokom ove sezone vozila utrke iz snova, pa tako u Krans Montani osvojila 4. mjesto, dok je u Kvitfjelu završila na 9. mjestu.

Mlada Visočanka je razgovor za "Dnevni avaz“ krenula od samog starta, početka priprema i svega onoga što je dovelo do ispisivanja historije bh. skijanja.

- Svoje kondicione pripreme obavljam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, dok ljetni period koristim za skijanje u Francuskoj, Italiji, Austriji, a ove godine ću skijati i u Čileu – kazala je Muzaferija.

Zahtjevne pripreme

Istakla je da je skijanje specifičan sport, te da se mora trenirati tokom cijele godine.

- Ja sam svoju pauzu od naredne godine iskoristila, pošto je skijanje specifičan sport, mora se trenirati tokom cijele godine. Pauza bude nakon sezone nekih sedam do deset dana. Moj odmor je većinom u drugoj polovini aprila, a onda slijedi puni trening do narednog aprila – istakla je Visočanka.

Vrijedno će trenirati i spremati se, a prvu utrku će voziti u decembru u Sjedinjenim Američkim Državama. Kada je u pitanju samo skijanje, on počinje u devetom mjesecu, gdje se smanjuje kondicioni dio, a u fokus se stavlja na tehniku, odnosno skijanje.

Muzaferija s novinarom „Avaza“. Avaz

Ono što je specifično za skijašice poput Elvedine jeste da kada pripreme završe i zvanično počne sezone, onda svakog vikenda slijedi neka utrka, što smanjuje broj treninga.

Zvanične pripreme za najbolje skijašice svijeta počinju 20. novembra ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ove sezone je napravljen takav kalendar da počinjemo sezonu u brzim disciplinama u Americi i svi putujemo zajedno, gdje ćemo imati oficijelne treninge. Bit ćemo podijeljeni u grupe, kako ne bi bila gužva. U suštini to će biti treninzi kao da su utrke – rekla je Muzaferija.

U nastavku razgovora Muzaferija nam je otkrila kako izgleda vrijeme pred samu utrku, te kako se priprema posljednjih nekoliko sati pred nastup.

Vrijeme pred utrku

- Ako je start, naprimjer, u 11, takmičarski dan počinje jako rano, buđenje je nekad i u pola 6, doručak, zatim ide zagrijavanje u hotelu i onda odlazimo na stazu. Na stazi obavimo malo zagrijavanje, nakon čega slijedi nekoliko vožnji zagrijavanja, kako bi se dobio osjećaj na skijama.

Nakon toga ulazimo u posljednja dva sata pred utrku. Pred spust svi takmičari budu u jednoj prostoriji, gdje ponavljamo stazu i oblačimo opremu za utrku. Posljednjih desetak minuta pred nastup, samo pokušavam da spustim temperaturu, smanjim otkucaje srca i čekam start – pojasnila je Muzaferija.

Naša najbolja skijašica ističe kako nema treme pred nastup, jer se organizam navikne iz utrke u utrku na ista dešavanja. Govorila je i o planovima za narednu sezonu.

- U narednoj sezoni je fokus na Svjetsko prvenstvo, koje će biti u februaru naredne godine, s tim da imamo i 18 utrka Svjetskog kupa. Moj cilj je da završim u top 15 u jednoj od disciplina na kraju sezona u Svjetskom kupu. Svjetsko prvenstvo je isto kao Olimpijske igre s obzirom da se dešava svake dvije godine uvijek ima nekih iznenađenja, pa se nadam da ću uspjeti spojiti stazu od starta do cilja i da će biti dobar rezultat – kazala je Elvedina Muzaferija za "Dnevni avaz“.

Poruka za mlade

- Moja poruka za djecu je da ne odustaju od svojih ciljeva, te bez obzira odakle dolaze i čime se bave samo vjeruju u sebe, a onda je sve moguće – poručila je Muzaferija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.