Čampara za Ćosića, Konaković protiv!

BITKA ZA KOMESARA Raste partijsko nezadovoljstvo zbog tvrdoglavog Ćosića

A. DUČIĆ

Uprkos sveopćoj ocjeni javnosti, zaključaka Vlade Kantona Sarajevo i otvorenih zahtjeva iz Skupštine KS da iz moralnih razloga kao najodgovornija osoba za narušenu sigurnosnu situaciju u Sarajevu podnese ostavku, aktuelni policijski komesar Vahid Ćosić tvrdoglavo odgovara da i ne pomišlja na to!

Ova njegova izjava data tokom prekjučerašnjeg zasjedanja Skupštine KS, osim što demonstrira svu bahatost i bezosjećajnost prvog čovjeka kantonalne policije, na vidjelo izbacuje i donedavno tinjajući, a sada već otvoreni sukob između dva pritajeno suprotstavljena klana unutar Kantonalnog odbora SDA.

protesti-1

S takozvanih JMBG protesta iz 2013. godine: Komesar nijemo posmatrao ugrožavanje sigurnosti zvaničnika u državnim institucijama

Frakcijska bitka

Da Ćosić kao policijski komesar ne može kontrolirati sigurnosnu situaciju u gradu, u čemu se, očigledno, skoro svi osim njega i njegovih političkih zaštitnika slažu, pokazano je javno u proteklim danima. 

No, ono što se dešava iza političkih kulisa, a sve više izvire na površinu, jeste revolt legalističkog dijela SDA, kojem pripada i kantonalni premijer Elmedin Konaković, protiv  dosadašnje prakse porodičnog poklapanja policijskih struktura.

Premijer je, očito, podvukao liniju. Njegovo „ne“ aktuelnom komesaru policije istovremeno je i „ne“ pokroviteljstvu porodice Čampara, koja duže od decenije drži kontrolu nad velikim dijelom policijskih struktura u BiH. 

Ipak, Konaković nije sam i očigledno je da i on shvata nezadovoljstvo javnosti, pa i odbjeglih frakcija SDA, “vladanjem pet familija“, što je SDA skupo koštalo, primjerice, u Zenici ili Tuzli. 

Rabija Čampara, koja je majka ministra Aljoše Čampare i tetka Denisa Zvizdića, dojučerašnjeg predsjednika KO SDA i aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u sarajevskoj policiji ima brojne rođake i bliske članove porodice zaposlene u policijskim upravama u Sarajevu, kao i u odjeljenjima MUP-a KS. Iako je ona prošle godine po sili zakona penzionisana, njena porodica zadržala je najjače policijske poluge u Federaciji. Jedna od njih upravo je Ćosić.

vahid-cosic3

Ćosić: Majstor za bijeg od odgovornosti

Nikad kriv

Da Ćosić predstavlja zaista teško breme za KO SDA Sarajevo, govore mnogi propusti koji mu se javno stavljaju na teret. 

Trenutno je najaktuelniji zahtjev javnosti za njegovu smjenu pokrenut nakon pogibije studentica Selme Agić i Edite Malkoč.

Također, riječ je o komesaru koji je i u vrijeme masovnih demonstracija održanih u februaru 2014. u Sarajevu čuvao svoju fotelju, umjesto da pravovremeno reagira i postavljanjem ograde zaštiti zgradu Predsjedništva BiH i Kantona, koje su tada zapaljene.

Ćosić se, također, pokazao nesposobnim za obavljanje funkcije policijskog komesara i za vrijeme demonstracija ispred zgrade Parlamenta BiH u centru Sarajevu, kada su sredinom 2013. održani tzv. JMBG protesti. Tada je ugrožena sigurnost brojnih zvaničnika i stranih diplomata koji su se nalazili u unutrašnjosti objekta. Ni tada Ćosić nije bio na visini zadatka policijskog komesara, odnosno nije, praktično, ništa uradio da zaštiti državne institucije i zvaničnike. Pukom srećom izbjegnute su tragične posljedice.

konakovic

Konaković: Želi sposobnog komesara policije

Inače, Ćosić je, pored činjenica, na udaru i brojnih špekulacija. Od toga da su mu se djeca besplatno školovala na Gulenovom fakultetu u Sarajevu i da je navodno dio Gulenovih parastruktura u BiH, do skrivanja saobraćajnih nesreća svojih ukućana... 

Neovisno o tome šta je uistinu tačno, sasvim je očito da slučaj „Ćosić”, osim sigurnosnog pitanja, predstavlja i svojevrsni vrh ledenog brijega unutarstranačkih turbulencija u SDA. 

Odgovoran zbog davanja netačnih podataka, pokrenut disciplinski postupak

Ćosić je odgovoran i, kako mu se spočitava, zbog davanja netačnih podataka te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju pogibije Dženana Memića, zbog čega je Komisija Skupštine Kantona Sarajevo za sigurnost protiv njega i službeno pokrenula disciplinski postupak.

aljosa-campara-111

Čampara: Dugogodišnji Ćosićev prijatelj

„Aktiv SDA“ nastao iz nezadovoljstva radom Zvizdića

Prema medijskim izvještajima iz proteklih dana, Elmedin Konaković pripada tzv. „Aktivu SDA“, neformalnoj stranačkoj grupi koja je proizašla iz nezadovoljstva radom Kantonalnog odbora SDA, kojim je do sada rukovodio upravo Denis Zvizdić, inače bliski rođak Aljoše Čampare.

NA VRH

Podijeli članak na