BIH

U cazinskom naselju Krivaja obilježen "Dan pobjede"

Sjećanje na herojsku borbu jedinica 5. Korpusa

S. J.

24.7.2014

 

Prigodnim sadržajima u cazinskoj MZ Krivaja obilježen je 23. juli "Dan pobjede", odnosno 19. godišnjica od slamanja velike neprijateljske ofanzive kodnog naziva "Spržena zemlja".


Cilj same manifestacije je podsjećanje na herojsku borbu jedinica 5. Korpusa Armije RBiH, koji su nadljudskim naporima, u vremenu od 19. do 23. jula 1995. godine, uspjeli slomiti daleko brojnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, koji je kidisao na tadašnji Bihaćki okrug.

 

Prisutni na obilježavanju "Dana pobjede" u Krivaji

 

Ova pobjeda jedinica 5. Korpusa Armije RBiH bila je prekretnica u odbrani ovog dijela BiH i uvod u deblokadu Bihaćkog okruga, a kasnije i oslobađanje velikog dijela okupirane teritorije današnjeg USK. Manifestacija je počela učenjem tevhida u džamiji Džemata Krivaja pred duše svih šehida i poginulih boraca ovog kraja, među kojima je njih 34 iz MZ Krivaja.

Nakon toga predstavnici lokalne vlasti i boračkih organizacija položili su cvijeće i proučili fatihu na tri spomen obilježja, koja se nalaze na području MZ Krivaja. Centralni dio obilježavanja "Dana pobjede" održan je ispred područne škole u Krivaji, gdje su se prisutnima obratili predsjednik MZ Krivaja Ferid Lulić (A –sda), ratni načelnik štaba 5. Korpusa Armije RBiH general Fadil Hasanagić i načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević (A –sda).

Oni su, između ostalog, istaknuli da su pripadnici 5. Korpusa Armije RBiH u tim odlučujućim bitkama protiv združenih jedinica vojske SAO Krajina, vojske RS -a i pripadnika tzv. Narodne odbrane AP Zapadna Bosna, uspjeli nadljudskim naporima slomiti neprijatelja, koji je upravo preko Krivaje napadao svim raspoloživim sredstvima, kako bi zauzeo Cazinsku Krajinu.

 

Igrom i pjesmom obilježilo se sjećanje na "Dan pobjede"

 

Neprijatelju su naneseni veliki gubici, a upravo ova velika pobjeda boraca 5. Korpusa Armije RBiH na liniji fronta u Krivaji, bila je uvod u njihove blistave pobjede i deblokadu tadašnjeg Bihaćkog okruga, a kasnije i u oslobađanje okupiranih teritorija i gradova Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most. Poslije prigodnih obraćanja, upriličen je kulturno -umjetnički program, te iftar za sve goste i zvanice. Sama manifestacija okončana je tradicionalnim noćnim malonogometnim turnirom.        

                                

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.