BIH

Tužilaštvo ponovo traži pritvor za Šešelja

Zahtjev da sudije opozovu odluku o privremenom oslobađanju

Redakcija

21.1.2015

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas, drugi put, da raspravno vijeće optuženog Vojislava Šešelja vrati sa privremene slobode u Srbiji u sudski pritvor u Scheveningenu, javila je Beta.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku kojom je, minule sedmice, vijeće sudije Jean-Claudea Antonettija odbilo njegov prvi zahtjev da Šešelju naredi da se vrati u pritvor.

U žalbi, glavni tužilac Serge Brammertz ponavlja tvrdnju iz prvog zahtjeva da je Šešelj, svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji, "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donijelo vijeće.

Šešelj je, kako je naglasio Brammertz, "izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal" i "zaprijetio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom".

"On je jasno pokazao da mu njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su poražavajuće i uvredljive za svjedoke, žrtve i njihove zajednice. Također, on je davao izjave koje pod znak pitanja stavljaju ocjenu raspravnog vijeća o ozbiljnosti njegovog zdravstenog stanja. Ni Šešelj, ni raspravno vijeće nisu opovrgavali da se on tako ponašao svjesno i s namjerom", piše u Brammertzovoj žalbi, uz napomenu da su sudije, uprkos tome, odbile prvi zahtjev tužilaštva da Šešelj bude vraćen u pritvor.

Za razliku od argumenta na osnovu kojeg je vijeće sudije Antonettija odbacilo prvi zahtjev, Tužilaštvo tvrdi da su Šešeljeve izjave "nova činjenica" dovoljna za opoziv odluke o privremenom oslobađanju, koja u trenutku donošenja odluke nije još bila poznata.

Odbacujući prvi zahtjev, vijeće je, po Tužilaštvu, pogriješilo kada nije nakon Šešeljevih izjava, a naročito one da se neće dobrovoljno vraćati pred sud, nije razmotrilo da li su svi uslovi za privremeno oslobađanje i dalje zadovoljeni.

Tužilaštvo se, također, poziva i na Šešeljevu izjavu da su pregledi u Beogradu pokazali da "tumori nisu pronađeni nigdje osim na njegovoj jetri". "Ti tumori nisu veliki... Približno dva mjeseca će biti potrebno da se odredi da li je neophodna operacija ili je moguće liječenje hemoterapijom", rekao je Šešelj u jednom intervjuu, dodajući da mu je bavljenje politikom najbolji lijek.

Tužilaštvo, zbog svega navedenog, zahtjeva da sudije opozovu odluku o privremenom oslobađanju, da nalože da se Šešelj vrati u Hag i da se, potom, održi rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.