BIH

Plenković: Očekujem da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU

Piše:

4.4.2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u mostarskom hotelu "Mepas" sa premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Sastanak je završen u 10 sati, a obojica učesnika su istakla opredijeljenost za jačanje odnosa dvije zemlje, posebno u ekonomskom smislu.

- Razgovarali smo o unapređenju odnosa Hrvatske i BiH, mogućnostima jačanja daljnje gospodarske suradnje i ulaganja. Ono što smo dogovorili jeste zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. U toku su detaljne pripreme i vjerujem da će se ta sjednica desiti u lipnju, nakon lokalnih izbora u Hrvatskoj. Siguran sam da ćemo tu dotaknuti sve što je bitno za daljnju dinamiku - kazao je Plenković, te naglasio:

- Ovu prigodu smo iskoristili za razgovore i o europskom putu BiH, o naporima koje Vijeće i sve druge razine vlasti ulažu u odgovore na Upitnik Europske komisije, koji bi trebao biti dovršen do ljeta. Nadam se da će nakon toga Europska komisija predložiti da BiH dobije status kandidata. Očekuje se odgovarajući koraci Vijeća ministara kako bi se odredio početak pregovora o pristupanju BiH u EU.

Hrvatska će, dodao je, kao što je to i do sada radila, biti glavni zagovaratelj i prijatelj na evropskom putu BiH.

Zvizdić je dodao da je s Plenkovićem imao konstruktivan sastanak, baziran na međusobnom razumijevanju i potpunoj opredijeljenosti na daljem razvoju dobrosusjedske i regionalne saradnje.

- Razgovarali smo o nekim važnim temama, evropskom put i evropskim integracijama BiH, ekonomskoj saradnji dvije države. Obzirom na aktuelnost, upoznao sam premijera o kapacitetima "Agrokora" i "Konzuma" u BiH u smislu broja uposlenih i poslova. Što je važno dogovorili smo da zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH bude u prvih deset dana juna ove godine. Dogovorili smo okvirne teme i unutar njih projekte koji će naši koordinacioni timovi razmijeniti i pripremiti zajedničku sjednicu. Očekujemo potpisivanje četiri ili pet značajnih sporazum i dogovor o projektima koji će značiti unaprjeđenje privredne saradnje, infrastrukturne povezanost BiH i Hrvatske, te relaksaciju odnosa i na političkom, ekonomskmo, socijalnom, kulturnom i svakom drugom planu - rekao je Zvizdić, dodajući kako "nema puno spornih pitanja dvije zemlje i da su bilateralni odnosi dobri".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.