BIH

Budžet zakinut za 29 miliona maraka!

Državno tužilaštvo: Čeka se epilog

Piše: A. DUČIĆ

25.4.2017

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH samo prošle godine uputila je Državnom tužilaštvu 160 prijava o krivičnim djelima iz oblasti indirektnih poreza. Tim djelima budžet BiH ostao je bez 29 miliona maraka, potvrđeno nam je u UIOBiH. 

Tragom podatka da je Federalna direkcija za robne rezerve državi dužna skoro sedam miliona maraka PDV-a i da bh. pravosuđe još nije procesuiralo neke od poreznih dužnika, zatražili smo informaciju šta se čini u vezi s ovim pitanjem. 

Prinudna naplata

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević kazao je za "Avaz" da je Uprava već ranije Tužilaštvu BiH dostavila kompletne informacije o onima čiji dug prelazi 100.000 KM. U tim informacijama, dodaje, detaljno je objašnjeno kako je dug nastao i koje su sve metode prinudne naplate pokušane kako bi se namirio dug.  


Kovačević: Istražne radnje

- Nakon ovoga krenuli smo i u pripremu svih informacija za Tužilaštvo BiH i za sve one dužnike čiji je dug ispod 100.000 KM. Naravno, na Tužilaštvu BiH je da procijeni u kojim će slučajevima poduzimati određene istražne radnje i eventualno ići u pravcu podizanja optužnice za počinjeno krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza. Već ranije uspostavljen je poseban tim službenika Tužilaštva BiH i UIO, koji je prošle godine i proširen, te je veoma mnogo posla već urađeno u okviru istražnih radnji i pripreme optužnica - rekao nam je Kovačević.

Kako nam je potvrđeno, porezni inspektori UIO lani su obavili 9.588 kontrola, a efekti tih kontrola, kako kaže, rezultirali su dodatno obračunatim obavezama po osnovu PDV-a od 80 miliona KM. Upravo taj iznos porezni obveznici nisu sami prijavili.

Zatezne kamate 

Kovačević ističe da je UIO u posljednje vrijeme uspio naplatiti 842 miliona KM od ukupno stvorenog duga po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a od 1,2 milijardi KM.  

- Trenutna dugovanja iznose 366 miliona KM i to duguje nešto više od 16 hiljada obveznika. Ona su i dalje u postupku prinudne naplate. U proteklom periodu obračunata je i zatezna kamata u iznosu od 98 milion KM, od čega su do sada naplaćena 73 miliona KM. Iznos zateznih kamata velikim je dijelom i razlog povećanja duga, jer za svaki dan zakašnjenja plaćanja obračunava se zatezna kamata u iznosu od 0,04 posto, pa kod velikih dužnika s velikim iznosima duga u dužem periodu kamata često prijeđe visinu osnovnog duga - pojasnio je Kovačević.

Brojke

366 miliona KM iznosi trenutni dug za PDV 

9.588 kontrola obavljeno prošle godine

80 miliona KM PDV-a obveznici nisu sami prijavili 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.