BIH

Hanefija Prijić Paraga bi mogao na slobodu za šest mjeseci

Paraga: Sud u Breši preinačio kaznu zatvora sa doživotne na 20 godina

E. T.

30.9.2017

Apelacioni sud u Breši prihvatio je žalbu odbrane Hanefije Prijića Parage, i preinačio je kaznu zatvora sa doživotne na 20 godina, te bi bivši komandant Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa uskoro mogao naći na slobodi! Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ i Almin Dautbegović, advokat Hanefije Prijića Parage.  

Prijić je, podsjetimo, početkom marta ove godine osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora.

- Odlučivanje po žalbi je bilo jučer. Kazna od 20 godina  upravo je ona mjera koju smo očekivali i u prvostepenoj presudi. Ali tada je bio veliki pritisak javnosti i štampe. Apelacioni sud očito  je bolje razumio sve ono što ovaj predmet prati. Sama kazna od 20 godina, u koju se uračunava kazna zatvora koju je izdržao u BiH, te vrijeme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj i vrijeme u pritvoru u Italiji. Imajući u vidu izdržavanje kazne zatvora koju propisuje tamošnji zakon, on bi mogao brzo na slobodu. Trebat će vremena, dok sud napiše pismeni otpravak presude. Sve skupa, ja sam se usudio prognozirati da će izaći na slobodu najkasnije za pola godine – kaže Dautbegović.




Dautbegović: Ovu kaznu smo očekivali u prvoj presudi

Paraga je uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja, 6. oktobra 2000.godine, a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine. Osuđen je na 15 godina zbog komandne odgovornosti u ovom slučaju. Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.