BIH

Počeo seminar o temi "Borba protiv govora mržnje u sportu"

Piše: Avaz.ba

21.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni seminar o temi "Borba protiv govora mržnje u sportu", u organizaciji Proširenog parcijalnog sporazuma o sportu Vijeća Evrope i Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Seminaru prisustvuju predstavnici sportskih saveza, klubova, navijačkih skupina iz BiH i zemalja regiona, kao i sportisti i sportski radnici.


Nacionalizam i ksenofobija

S obzirom da je u BiH, kao i u zemljama regiona, jako prisutan i izražen govor mržnje na sportskim terenima, posebno kada je riječ o nacionalizmu i ksenofobiji, na seminaru je izražena potreba za sličnim sastancima i kontinuiranim razgovorom i saradnjom svih ključnih aktera u ovoj oblasti kako bi se identificirali problemi i struktuirano pristupilo njihovom rješavanju.

Apsolutno je neprihvatljivo da se na sportskim terenima rasizmom, ksenofobijom i netolerancijom ugrožava sport, njegova etika i vrijednosti koje sport promovira - zdrav život, fer takmičenje i uključenost, odnosno društvenu koheziju - istaknuto je na otvaranju seminara. 

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić podcrtao je da su vlasti Bosne i Hercegovine u proteklom periodu radile na inkriminaciji krivičnog djela "Javno podstrekivanje na nasilje i mržnju".

- Svjesni smo pogubnosti djelovanja pojedinaca ili grupa u BiH, koji svojim ponašanjem javno podstiču na nasilje i mržnju, koji distribuiraju letke, slike ili ostale materijale u javnosti, javno poriču zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ovakva ponašanja su u bh. društvu, u kojem su snage djelovanja usmjerene na integraciju i kreiranje zajedničkih vrijednosti koje nas vode euro-atlantskim integracijama, zaista nazadni faktor - kazao je Pivić. 

Brojni predstavnici sportskih organizacija i sportski djelatnici tokom seminara će iznijeti svoja iskustva vezana za govor mržnje u sportu, ta kakva je praksa država u regionu kada je u pitanju sprečavanje ove negativne društvene pojave.

Topalbećirević: Zakon o sportu

Savjetnik za sport pri Ministarstvu za civilne poslove BiH Sabahudin Topalbećirević je u izjavi za Fenu istakao da se o tematici današnjeg seminara treba učestalo razgovarati kako bi se vremenom nešto učinilo povodom problema govora mržnje u sportu na Balkanu.

- Kažu da se po ovom pitanju nešto može brzo učiniti. To nije tačno, za ovaj problem treba dosta vremena. Znate šta se dešavalo u Engleskoj 1985. godine kada je Margaret Tačer donijela zakon o sportu. Međutim, Englezi su imali iza sebe jaku državu, želju i mogućnosti da nešto učine po tom pitanju, tako da danas engleski navijači izgledaju kao djeca iz obdaništa u odnosu na navijače s Balkana - rekao je Topalbećirević.

Ističe da govoru mržnje na ovim prostorima doprinose društvene mreže, neodgovorni novinari i pojedinci koji šire takav vid negativnosti, te dodaje da govor mržnje može biti pojedinačna ili kolektivna aktivnost.

- Prisustvovao sam utakmicama na kojima cijeli stadion pokazuje mržnju prema drugom i drugačijem, prema tome mislim da se u ova dva dana seminara ima šta čuti - naglašava Topalbećirević.

Dodaje da će seminar završiti zaključcima koji će potom biti poslati na odgovarajuće adrese kao što su Evropska komisija, EPAS, Ministarstvo civilnih poslova i brojnih drugih subjekata koji u svojim zemljama imaju veze sa sportom i u mogućnosti su da nešto učine po pitanju govora mržnje. 

Seminaru prisustuje šef Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek.  

Seminar će biti zatvoren sutra u 17.30 sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.