BIH

Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH: Novalić prodaje maglu

Bajramović: Premijer nas ignorira

M. R. S.

6.1.2018

Boračke organizacije trebaju se dići jer bi borci, prema novom zakonu o PIO, trebali raditi do 68. godine ako hoće da im se računa ratni staž. Poručio je to u razgovoru za „Avaz“ Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.  

Nakaradna odredba

- Nakaradna je odredba koja se toga tiče. Borcima radnicima se prizna ratni staž ako hoće. A onda se kaže da se taj staž ne računa kao staž osiguranja, nego penzijski staž. Ako imate 40 godina staža osiguranja, možete u penziju, ali, ako imate 40 godina penzijskog staža, ne možete, bez obzira na godine života. Ni sa 62 godine ne možete u starosnu penziju. Možete u prijevremenu. A ona se kažnjava sa četiri posto za svaku godinu koju ranije odete i još pola boda za svaku godinu učešća u Armiji - istakao je Bajramović.

Naglasio je da je slanje otvorenih pisama premijeru FBiH Fadilu Novaliću jedini način da komuniciraju s njim, jer ih ignorira. Kaže da nije isključeno da sindikati donesu odluku o protestima ako ne budu uvažene primjedbe na zakon o PIO, koji, dodaje, po dva osnova kažnjava i radnike koji moraju u prijevremenu penziju, pa ako odu sa 60 godina starosti, dobiju 30 posto nižu penziju, a nagrađuju se oni koji bi radili nakon 65. godine, a to su najviše političari.

Dvostruko kažnjavanje

- Ugroženo je i više od 100.000 radnika koji su na minimalcu u realnom sektoru, jer im se daje pola boda za obračun penzije umjesto jednog boda, pa su kažnjeni jer imaju malu plaću i još gube kad trebaju u penziju. Reći će Novalić, po meni neljudski, koliko si uplatio - toliku penziju imaš - istakao je Bajramović.

On naglašava da onaj ko nema 40 godina staža osiguranja dobiva minimalnu penziju, čiji je iznos isti i prema novom zakonu - 326 KM.

- Otvoreno pismo Novaliću je bilo jer se ne bavi suštinom, nego maglom. Ne zanima ga šta kažemo, nego ko to kaže. Na prvu kaže da smo SDP-ovi, da je sindikat kasno uskočio. Pa smo mu pojasnili šta je sindikat, da ga malo naučimo. Mi smo se uključili samo u prednacrt zakona o PIO i dalje nismo imali priliku. On je 2017. proveo s Udruženjem penzionera i mudro ubacio amandmane o povećanju nekih penzija za pet i deset posto da bi povukao Udruženje i penzionere za sobom - kazao je Bajramović.

Ganjajte lopove po državi  

Bajramović se slaže s tim da minimalna penzija treba biti 540 KM, a što je zatražio SBB, i ističe da novca za to ima.

- U sivoj ekonomiji je sedam milijardi KM. Ganjajte lopove po državi, a ne da se igrate politike, mehanizma koordinacije, a federalni inspektor ne može da kontrolira kantonalne institucije - poručio je Bajramović.

Novalić bježi od sjednice ESV-a

- Rasle su cijene i troškovi života i zato Novalić i bježi od sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH, jer mi tražimo povećanje najniže cijene rada. On hoće - to je van pameti šta radi - da se ukine najniža cijena rada na nivou FBiH. Kaže, društveno je opasno tih 406 KM, koliki je sada minimalac - rekao je Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.