BIH

Vodostaji rijeka u BiH u porastu

Avaz.ba

4.2.2018

Prema podacima FUCZ-a (Federalna uprava civilne zaštite), vodostaji rijeka u BiH su u blagom porastu, ali još uvijek nisu dostigli kritičnu tačku. Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, navodi se u izvještaju Operativnog centra FUCZ.

Visina vodostaja jutros u 08.00 sati u Bosanskom Brodu iznosila je 284 centimetra (jučer 250), u Bosanskom Šamcu 127 (64 ), a u Orašju 335 (307). Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac (Tuzlanski kanton) jutros u 07.00 sati iznosio je 199,09 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo vodostaja je viši za 14 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,0 m3/s. 

Vodostaj Une u Bihaću iznosi 69 cm (kritična tačka je 100 cm). Snježne padavine koje su zahvatile Unsko-sanski kanton prouzrokovale su više kvarova na elektroenergetskoj mreži. Radnici elektrodistribucije su na terenu i vrše otklonjanje kvarova.

Vodostaji rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan. Visina vodostaja Bosne u Zenici iznosi 250 cm, što je u okvirima normalnog.  Na području općine Fojnica (Srednjobosanski kanton) proglašeno je stanje od prirodne i druge nesreće usljed obilnih padavina u MZ Gojevići, Dusina i Bakovići. Stanje se tokom noći normalizovalo. 

Vodostaj Trebižata na vodomjernoj stanici Humac (Zapadnohercegovački kanton) u 07.45 iznosio je 272 cm (280 cm redovna obrana od poplava).

Na području Livanjskog kantona vodostaji potoka i rijeka su u porastu, zbog obilnih kišnih padavina. Na području općine Ilidža (Kanton Sarajevo) usljed kišnih padavina, došlo je do porasta vodostaja na rijekama i potocima, u MZ Osjek došlo je do izlijevanja kanalizacije, dok je ulica Hendekuša i poljoprivredno dobro u Bojniku pod vodom (podzemne vode). Prestankom kišnih padavina dolazi do opadanja vodostaja, saopćeno je iz FUCZ-a.

Pogledajte u videu koji nam je poslao čitalac kako izgleda rijeka Bosna u Zavidovićima.


Video i foto: Čitalac

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.