BIH

Borenović: Dodik podrškom trećem entitetu želi raspakivanje Dejtona

Vijesti.ba

23.2.2018

Milorad Dodik prvi je političar iz RS koji se zalaže za stvaranje trećeg entiteta, i potpisivanjem Prudskog sporazuma, jasno je izrazio stav da je spreman na raspakivanje Dejtonskog sporazuma, kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Na pitanje da li podrška za stvaranje trećeg entiteta u BiH znači da se Dodik zalaže za raspakivanje Dejtona, Borenović odgovara:

- Da, ovim se Dodik indirektno zalaže za raspakivanje Dejtona. On je to prvi put formalno uradio potpisivanjem Prudskog sporazuma. Dodik je prvi političar iz RS koji je potpisivanjem sporazuma jasno dao svoj stav da je spreman na raspakivanje Dejtona i da RS bude jedna od tri, četiri ili više jedinica koje će biti slabije od onoga što je danas RS.

To je za nas potpuno neprihvatljivo i protiv je interesa RS. Zaista me čudi da SNSD i HDZ BiH u intenzivnoj komunikaciji i saradnji, protiv koje nemam ništa, nisu riješili ključno pitanje koje zavisi isključivo od njih - konstitutivnost Srba u kantonima u kojima je HDZ na vlasti, čak zajedno sa SNSD-om. SNSD je svojim glasanjem pokazao da je protiv Srba u FBiH, što je "nonsens", ne samo politički nego ljudski, prije svega.  

Upravo to pokazuje stvarnu namjeru SNSD-a. Imam osjećaj da je to nešto što već dugo godina naziremo. Možda to nije pokušaj raspakivanja Dejtona, nego pokušaj pravljenja nekih novih unutrašnjih odnosa u BiH u kojima bi RS izgubila svoj titular, te potencijalno u godinama iza toga vjerovatno niko ne bi snosio odgovornost za ono što je unutar RS činjeno svih ovih godina. 

Navodim primjer: ko sada odgovara za kriminal u bivšoj Jugoslaviji? Niko, jer te države nema. Dakle, radi se vjerovatno o vrlo opasnim namjerama koje dobivaju svoje obrise. Lažna politika deklarativne zaštite interesa RS, a sve suštinski radite protiv RS. Čak se ide toliko daleko da se zagovara nova organizacija i novi entiteti, što znači da ćete RS dovesti u puno slabiji položaj nego što je danas.

Mi smo za puno poštivanje Dejtonskog sporazuma, dvoentitetsko uređenje, konstitutivnost tri naroda i poštovanje prava ostalih naroda. Mislim da je to dovoljno širok prostor da ozbiljni, odgovorni i racionalni ljudi donose odluke i rade u interesu građana BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.