BIH

Pet sati se probijali do bolesne mještanke u selu Komrani

Snijeg na pojedinim mjestima visok i metar

Al. B.

28.2.2018

Svake zime brojna sela u istočnoj Bosni ostaju okovana snijegom i ledom, a njihovi malobrojni stanovnici nadaju se da će toplije vrijeme dočekati zdravi i bez potrebe za intervencijom ljekara.

Prvi simptomi bolesti izazivaju zabrinutost i strah, jer bez pomoći iz grada sami do bolnice ne bi mogli. Tako su poziv za pomoć u deblokadi sela radnici Javnog komunalnog preduzeća „Prača“ ovih dana dobili iz sela Komrani.

Punih pet sati trajalo je probijanje mehanizacije do sela, kako bi se jednoj bolesnoj mještanki ukazala ljekarska pomoć.

Kroz snijeg, koji je na pojedinim mjestima bio visok i metar, na temperaturi od oko -7 stepeni, komunalci iz Prače imali su težak zadatak da lokalni put očiste od nanosa, a slijedila su ih terenska vozila kojima je pacijentica prebačena do bolnice.

- U Komranima živi svega pet ljudi i imali smo poziv da je jedna žena bolesna, da ima upalu živca. Trebalo je oko pet sati da se dođe do kuća. Ipak, vozila nisu mogla prići njenoj kući pa smo je do njih prebacili našim „skipom“ – kazao nam je Sabahudin Škulj, uposlenik JKP „Prača“.

Škulj s mehanizacijom na terenu

Na području ove, ali i mnogih drugih općina, odražavaju se samo glavni putevi, a sela se deblokiraju samo na poziv mještana.

Brdarići i druga sela u okolini Prače još su u blokadi. Svakodnevno se održava put Prača – Orahovice jer, osim novog snijega, situaciju pogoršavaju vjetrovi koji stvaraju nanose i temperatura koja je u noći između ponedjeljka i utorka pala na minus 16 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.