ZABRINJAVAJUĆE Dok u Srbiji raste broj umrlih, bh. stručnjaci upozoravaju

Sve manje vakcinisanih, i BiH prijeti epidemija ospica

Piše: N. MANJURA

Foto: Propis Svjetske zdravstvene organizacije je da procent vakcinacije bude 95 posto, u FBiH jedva da prelazi 63,5 posto


U Federaciji BiH od početka godine registrirano je sedam slučajeva morbila, odnosno ospica, od kojih je jedan i klinički potvrđen. Na području Republike Srpske, kako je ranije saopćeno iz Instituta za javno zdravstvo, do sada je zabilježeno dvoje oboljelih.  

- U Tuzlanskom kantonu zabilježena su tri slučaja, a riječ je o djeci iz Lukavca, Kladnja i Tuzle, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su dva slučaja te po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom kantona - potvrđeno je za “Avaz” iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Bolje stanje

Broj vakcinisanih na području Federacije BiH se ne povećava, iako su ljekari već ranije upozorili da može doći do izbijanja epidemije, kao što je slučaj u Srbiji, gdje je već devet osoba umrlo od ovog oboljenja.

Prema posljednjim podacima, postotak vakcinisanih u FBiH je svega 63,5, što je zabrinjavajuće s obzirom na to da bi, prema podacima Svjetske zdravstene organizacije (WHO), kad je riječ o MMR vakcini, procent vakcinisanih trebao biti 95!

Osim što smo daleko ispod propisanog prosjeka, alarmantno je i to što u Tuzlanskom kantonu, kako nam je rečeno iz Zavoda za javno zdravstvo TK, broj osoba koje su se vakcinisale, opada.

- Pokrivenost je na veoma nezadovoljavajućem nivou i čak u padu. U Tuzlanskom kantonu ona je i dalje ispod 80 posto, a znamo da je propis 95 posto. Ovakvo stanje može dovesti do epidemije, koja je već stigla u regiju – kazao nam je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona Blaško Topalović, navevši da je najaktuelnija vakcina za morbile MMR.

  • Topalović: Broj vakcinisanih opada

    Topalović: Broj vakcinisanih opada


Nešto je bolja situacija u Unsko-sanskom kantonu, gdje je, kako nam je rečeno iz njihovog kantonalnog zavoda, vakcinisano skoro 80 posto osoba.

- To je i dalje nedovoljno i veoma povoljno za pojavu epidemije. Vakcina imamo dovoljno i moralo bi se vakcinisati više djece. Ohrabrujući je podatak da je u porastu interesiranje roditelja, raspituju se, zakazuju termine, što može značiti da ćemo imati porast – navela je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

Veliki rizik

Ovakvo stanje rezultat je jake antivakcinacijske kampanje, smatra epidemiolog Jasminka Smlatić-Muhadžić.

- Moramo raditi na tome da vakcinisanje podignemo na viši nivo s obzirom na to da su epidemije već prisutne u drugim zemljama. Migracije ljudi su česte tako da se može desiti da neko donese oboljenje, na šta moramo biti spremni – upozorila je ona.

  • Smlatić-Muhadžić: Migracije su česte

    Smlatić-Muhadžić: Migracije su česte


Epidemiolozi već duže vrijeme upozoravaju da postoji veliki rizik da, zbog sve slabijeg vakcinisanja djece, dođe do pojave virusa i epidemije. Smatraju da se mogu vratiti i neke druge bolesti, koje su iskorijenjene prije nekoliko decenija, a ponajviše se strahuje od pojave dječije paralize.

Kažnjavanje roditelja  

Iako su zakonom definirane sankcije u oba entiteta, nijedan roditelj do sada nije kažnjen zbog nevakcinisanja djece, jer je, kako navode u nadležnim službama, ključ u edukaciji, a ne u kažnjavanju. Propisane su novčane kazne od 100 do 2.000 KM, ali to roditelje, prema svemu sudeći, ne zabrinjava.

NA VRH