BIH

Solak za Avaz.ba: Može doći do povećanja nivoa Une, Sane i Vrbasa

Piše: R. BELKO

12.3.2018

Usljed jakog juga, koji će pogoditi cijelo područje BiH, a posebno zapad, u Unsko-sanskom kantonu (USK) doći će do topljenja snijega. S obzirom na to da je zemlja već zasićena, sva ta dodatna količina snijega slijevat će se u rijeke. Međutim, ništa nije alarmantno i nema mjesta za paniku. Sve relevantne strukture su informirane i poduzete su određene preventivne radnje. Potvrdio je ovo za Avaz.ba Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite. 

Dodao je da se plavljenje ili izlijevanje Kokota, Une i Sane može očekivati na mjestima gdje su se i u prošlosti izlijevale. 

- Te rijeke su u posebnom fokusu, ali njihova izlijevanja očekujemo dolje oko Kulen Vakufa, gdje su se i ranije izlijevale i gdje je nemoguće postavljanje odbrambenih vreća s pijeskom - kazao je Solak i dodao: "Već su upozoreni ljudi u tom području, a sklonjeni su pomoćni i improvizirani objekti." 

U USK se večeras očekuje kiša i rast rijeka oko pet centimetara.

- Maksimalni nivo rijeke očekujemo tokom noći. Rijeke još rastu otprilike centimetar po satu, ali ništa nije alarmantno. Očekujemo da će maksimalni nivo rijeka biti tokom noći i da će to već sutra početi opadati, pojasnio je Solak.

Dodao je da je u RS, u mjestima gdje su kuće uz obale rijeka "u podrumske prostorije ušla voda."

- Stanovništvo je već upozoreno na tom području i sve se poduzima u slučaju da bilo šta pođe po lošem ili da prognoze ne budu tačne. Trenutno nema potrebe za evakuacijom stanovništva, kazao je direktor FUCZ.

Čišćenje rijeka

Federalna uprava civilne zaštite danas je djelovala na čišćenju rijeka.

- Danas se radilo na uklanjanju šiblja i otpada koje bujice nose ka rijekama nakon topljenja snijega. Sve to ide prema rijekama i, da ne bi došlo do začepljenja ispod mostova i u kanalima, fokusirali smo se da to uklonimo i spriječimo plavljenje. Bit ćemo na terenu i pratiti situaciju, da se ne bi olako pristupilo svemu. Iz prošlosti smo naučili da nema mjesta opuštanju i zato smo u pripravnosti - rekao je Solak za Avaz.ba.  

Kazao je i da su u stalnom kontaktu s kolegama iz Agencije za vodno područje rijeke Save i Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

- Pratimo sve mjerne stanice i napravili smo jedinstveni sistem praćenja rijeka. Osim dotoka i količine protoka, mjerimo i visinu rijeke. Praćenja se rade svakog sata. Osim USK, interesantan nam je rast Save, gdje s kolegama iz Savske komisije (uključene sve zemlje kojima Sava protiče), pratimo šta nam može doći iz Slovenije i Hrvatske. Na Savi imamo prostora za rast oko tri metra, te očekujemo da će ona primiti količinu vode koja dolazi, navodi Solak.  

Rijeke mogu primiti vodu

Dodaje da "iako se ne očekuju veće padavine, ništa neće prepustiti slučaju."  

- U USK ima 20-ak centimetara neotopljenog snijega i zbog toga može doći do povećanja nivoa Une, Sane i Vrbasa. Kada je riječ o izlijevanju Une, tu se radi o prirodnom plavnom području i poduzimamo sve što je neophodno.  

Kada je riječ o ostatku zemlje, Solak navodi da će se snijeg koji je ostao na planinama otopiti tokom naredna dva dana.

Vodostaji u porastu u RS

Prema saopćenju Civilne zaštite RS, vodostaji većih rijeka na sjeverozapadu ovog entiteta su u porastu. 

- U Novom Gradu rijeka Una je 11 cm iznad kote redovne odbrane od poplave i na snazi je redovna odbrana od poplave. Nema izlivanja. Rijeka Sana se izlila u Blagaju i saobraćaj se ne odvija na potezu Blagaj – Vitasovci i Blagaj – Radomirovac.  U Kostajnici, Una je iznad kote redovne odbrane od poplave. Sana je u Prijedoru četiri centimetra iznad kote redovne odbrane od poplave. Postojeći vodostaj Sane uzrokovao je zaplavljivanje nekoliko domaćinstava u naseljima Tukovi, Brezičani i Raškovci. Nema ugroženih ljudskih života - navodi se u saopćenju CZ RS. 

Dodaje se da je Sava u Kozarskoj Dubici 16 cm iznad kote redovne odbrane od poplave. 

- U općini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplave i zaplavila je tri domaćinstva u mjestu Bajinci – Gaj. Nema ugroženih ljudskih života - poručuju iz CZ RS. 

Vrijeme sutra

U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, ali padavine neće biti obilne, prognoziraju meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.