OTKRIVAMO

U BiH djeluje čak 14 paravojnih formacija!?

„Srbska čast“: Zbog njih inicirana rasprava u Parlamentu

S. DEGIRMENDŽIĆ

14.3.2018

Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo je Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost informaciju o saznanjima o postojanju i djelovanju paravojnih i parapolicijskih struktura na prostoru BiH, kao i njihovim eventualnim prijetnjama po sigurnost građana i države BiH, saznaje „Avaz“ iz izvora bliskih ovom ministarstvu.

Vojna obuka

Komisija je još početkom januara obavezala Ministarstvo da u saradnji s nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama do 24. januara ovoj komisiji dostavi takvu informaciju. Rasprava na sjednici Komisije bila je inicirana pojavom pripadnika paravojne formacije „Srbska čast“ u RS.

Kako saznaje naš list, informacija sadrži podatak da u BiH djeluje čak 14 organizacija čija je „djelatnost neka vrsta vojne ili fizičke obuke njenih članova“. Ministarstvo je u FBiH, kako saznajemo, registriralo tri takva udruženja, dok ih je u entitetu Republika Srpska evidentirano čak 11!

Što se tiče FBiH, saznajemo da se u informaciji navodi da je zabilježeno djelovanje dva udruženja pod nazivom „Asker“. Nedavno su snimci djece iz ovog udruženja koja prolaze određenu vrstu obuke izazvali reakcije u javnosti, ali, prema našim saznanjima, u informaciji udruženja s ovim imenima nisu označena kao prijetnja po sigurnost u BiH.

No, treća organizacija, za koju Ministarstvo sigurnosti navodi da djeluje na području općine Cazin, ocijenjena je kao potencijalna prijetnja po sigurnost. Istu ocjenu dobila je i većina organizacija koje provode neku vrstu vojne obuke na području entiteta RS.

Oznaka „povjerljivo“

Informacija koju je Ministarstvo sigurnosti dostavilo Komisiji nosi oznaku „povjerljivo“ i kao takva čak nije ni data pojedinačno svakom članu Komisije, nego im je tek omogućen uvid u taj dokument u posebnim prostorijama Parlamentarne skupštine BiH. Potvrdio je to za „Avaz“ i predsjedavajući Komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić. No, uprkos tome što je informacija dostavljena, još se ne zna tačan datum kada će je Komisija i razmatrati.

- Informacija je stigla pod oznakom „povjerljivo“ i zbog toga ćemo i sjednicu Komisije morati održati bez prisustva javnosti i ne mogu govoriti ništa o sadržaju informacije. A zbog obaveza određenih članova Komisije ne mogu sjednicu sazvati prije kraja marta ili početka aprila - kaže Podžić.

Podžić: Održati sjednicu bez javnosti

Tražena i provjera sigurnosnih prijetnji pri dolasku Grabar-Kitarović

Član Komisije Šemsudin Mehmedović tražio je provjeru navoda da je teroristička organizacija „Noćni vukovi“ učestvovala u proslavi 9. januara, neustavnog dana RS. Član Komisije Mario Karamatić tada je tražio i da se ispita koliko su najave protesta uoči januarskog dolaska hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, za koje je kazao da neke sadrže i prijetnje, ugrožavale sigurnost u BiH. Za sada nije poznato jesu li i odgovori na ova pitanja sadržani u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.