SAZNAJEMO

Tužioci mimo zakona davali imunitet i vodili posebne istrage

Sud BiH: Tvrde da se Ministarstvo pravde oglušilo na njihov prijedlog

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.3.2018

Sud BiH uputio je Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH dopis u kojem ga obavještava da Sudu nije dostavljen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Riječ je o izmjenama ZKP-a koje je naložio Ustavni sud BiH još u junu prošle godine, jer su pojedine odredbe ovog zakona neustavne i nisu u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

Faksimil pisma Suda BiH: Pisali Kolegiju Predstavničkog doma

Tužilačka praksa

Iz Suda BiH u pismu navode da nisu konsultirani pri usaglašavanju odredbi ZKP-a s Ustavom BiH te da su Ministarstvu pravde samoinicijativno dostavili svoj Prijedlog za usaglašavanje odredbi ZKP-a s Ustavom BiH.

- Međutim, Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde BiH nije uvažila primjedbe i prijedloge Suda BiH - navodi se u pismu uz opasku da u Sudu BiH smatraju da izmjene koje predlaže Ministarstvo pravde ne rješavaju problem koji je utvrdio Ustavni sud.   

Dalje je obrazloženo da je Prijedlog Suda BiH izrađen na osnovu analize dosadašnje tužilačke prakse u praktičnoj primjeni procesnih odredbi ZKP-a.

- Dosadašnja tužilačka praksa, naime, u velikoj je mjeri izlazila iz zakonskih okvira kada su u pitanju procesni imunitet i predlaganje provođenja posebnih istražnih radnji. Takva praksa dovela je do sve češćeg kršenja zagarantiranih ljudskih prava i stalnog povećanja broja apelacija pred Ustavnim sudom BiH i Evropskim sudom za ljudska prava - navedeno je u pismu.

Pravna neizvjesnost

Iz Suda BiH uz svoj Prijedlog ZKP-a, koji su dostavili Kolegiju Predstavničkog doma, osvrnuli su se i na odugovlačenje istraga vođenih prema neustavnim odredbama Zakona o krivičnom postupku.   

- Nejasne zakonske odredbe, koje su trebale osigurati provođenje istrage u razumnom roku, otvarale su prostor za odugovlačenje istraga i pravnu neizvjesnost za osumnjičene, što u Odluci o dopustivosti primjećuje i Ustavni sud BiH - naveli su iz Suda BiH.

Šestomjesečni rok koji je Ustavni sud dao za usaglašavanje Zakona o krivičnom postupku, ali i Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH s Ustavom BiH, istekao je još 29. decembra prošle godine, a Parlament BiH još nije proveo odluku Ustavnog suda.

Javni apel

Kada je postalo sve izvjesnije da će Ustavni sud BiH uskoro van snage staviti neustavne odredbe Zakona o krivičnom postupku, Ministarstvo pravde BiH najavilo je skoro upućivanje u proceduru svog nacrta zakona. Inače, Delegacija Evropske unije u BiH nedavno je uputila javni apel Ministarstvu pravde i Vijeću ministara BiH da što prije utvrde i upute Parlamentu BiH ovaj zakon na usvajanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.