FBIH

Zbog Novalića već ispaštaju poljoprivrednici, raseljeni, radnici...

Foto arhiv: Novalić prekinuo sjednicu

M. R. S.

15.3.2018

Zbog dosadašnjeg odbijanja premijera FBiH Fadila Novalića da sazove sjednicu Federalne vlade, ugroženo je cijelo društvo i na čekanju su skoro svi budžetski transferi jer se ne mogu početi isplaćivati dok Vlada ne usvoji programe utroška u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta.  

Kašnjenje isplate  

Prema informacijama, nezasijedanje Vlade već je dovelo do kašnjenja u isplati dijela poticaja poljoprivrednicima i kašnjenja u realizaciji transfera za izbjegle i raseljene, koji su čak među prioritetima u izvršenju budžeta. Slična sudbina prijeti i brojnim razvojnim projektima, poduzetnicima, stipendiranju učenika... a na Vladu, odnosno Novalića, čeka i uvezivanje staža radnicima koji su stekli uslove za penziju.

Vlada je do danas uspjela usvojiti samo programe utroška transfera koji se odnose na boračku populaciju. Ono što nije upitno je i isplata plaća budžetskim korisnicima.

A prema predloženom dnevnom redu hitne sjednice Vlade FBiH, zakazane danas za ponedjeljak, situacija se neće mnogo promijeniti.

Novalićeva tvrdoglavost

- Osim transfera, stoje i programi rada nekih fondova i agencija koje ne mogu da rade bez toga. Na čekanju je niz zakona, stoje razni projekti, čeka plan zaduženja FBiH, a sve zbog Novalićeve tvrdoglavosti i želje da po svaku cijenu sačuva direktora Poreske uprave FBiH Šerifa Isovića na toj poziciji – ističu u Vladi.  

Kako nam je rečeno, resorna ministarstva su pripremila uglavnom sve programe utroška novca i čekaju samo sjednicu koja je pak ne nazire.

-Poljoprivrednicima su trebali već isplatiti poticaje za mlijeko za četvrti kvartal prošle godine, nešto za biljnu proizvodnju i dio za stočarstvo, kao i dug iz prošle godine. Ovo je sramota! – kazao je jučer Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Sporna pitanja  

Posljednju redovnu sjednicu Vlade prekinuo je premijer Novalić (SDA) 8. februara jer je ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH) predložila poništenje konkursa za direktora i zamjenika direktora Poreske uprave s obzirom da se na listi uspješnih kandidata našao samo Šerif Isović, v.d. direktora Poreske uprave, a konkurs je bio za dvije pozicije.

Među spornim pitanjima koja su dovela do krize u Vladi je i to što Novalić krši zakon i ne zakazuje Skupštinu Razvojne banke FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.