RAZGOVOR

Incko: Pravosuđe u BiH može biti ozbiljno ugroženo

Fena

16.3.2018

Dokazano je nebrojeno puta da društvo istinski počinje napredovati kada pravosuđe počne funkcionirati i kada se uspostavi vladavina prava - jednako za sve. Po mom mišljenju, od suštinskog je značaja da institucije imaju instrumente da se efikasno bore protiv kriminala i korupcije, izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Nažalost, upozorio je, trenutno postoji problem u vezi s izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH. Šestomjesečni rok za usklađivanje odredbi ovog zakona s Ustavom BiH, koji je postavio Ustavni sud, istekao je u junu, a Parlamentarna skupština još nije usvojila potrebne izmjene i dopune. 

- Ukoliko sud, zbog neizvršenja njegove ranije odluke, stavi van snage odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, na koje se odnosi odluka Ustavnog suda, pravosuđe u BiH će biti ozbiljno ugroženo. Ono neće moći procesuirati ozbiljna krivična djela i korupciju u BiH. Nastupit će pravni vakuum. Predsjednik Ustavnog suda, v. d. glavnog tužioca i predsjednik VSTV-a više puta su upozorili na negativne posljedice eventualne odluke o stavljanju van snage relevantnih odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH - kazao je Incko.

Nada se da će organi u BiH shvatiti ozbiljnost situacije. 

- Prije svega, institucije BiH imaju odgovornost da donesu izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku kako bi se provela odluka Ustavnog suda. Isto tako je važno da sud prepozna stalne napore institucija na rješavanju ovog pitanja. Vijeće ministara do sada nije razmatralo eventualne amandmane na Zakon o krivičnom postupku, ali postoje amandmani u parlamentarnoj proceduri koji bi, suštinski gledano, riješili problem. Drugim riječima, organi BiH nesumnjivo rade na rješavanju ovog pitanja i nadamo se da će Ustavni sud ovo uzeti u obzir - rekao je on.

Također je ocijenio da je važno da amandmani na Zakon o krivičnom postupku koji budu usvojeni i dalje omogućavaju puno vršenje državne krivične nadležnosti i da osiguravaju usklađenost s međunarodnim standardima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

- BiH treba biti osposobljena da ispunjava svoje obaveze koje su joj propisane Ustavom. Cjelokupna međunarodna zajednica, ne samo Ured visokog predstavnika, s velikom pažnjom prati ovo pitanje i zabrinuta je zbog mogućih posljedica. Mi želimo da krivično zakonodavstvo BiH ojača borbu protiv kriminala i korupcije, a ne da se država onemogući da vrši svoje nadležnosti i ispunjava obaveze u pogledu očuvanja pravnog poretka - kazao je, između ostalog, on za "Oslobođenje."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.