STAVOVI

Raspad SDA je dobar za BiH

S. N. / BalkanInsight

29.3.2018

Raspad Stranke demokratske akcije dobar je za Bosnu i Hercegovinu, smatra dr. Jasmin Mujanović. Ovaj politički analitičar objavio je niz tekstova u prestižnim svjetskim glasilima, u kojima analizira situaciju u regionu, te BiH.  

U najnovijem tekstu objavljenom na portal BalkanInsight, on se bavi dešavanjima na bošnjačkoj političkoj sceni, te sve većem odlasku poznatih ličnosti iz SDA.

U mjesecima pred nama, vjerovatno, ćemo vidjeti još izlazaka iz SDA visoko rangiranih članova

Uz veliku fotografiju Fahrudina Radončića, Mujanović najavljuje i nove raskole u SDA, te ističe nadu da bi to dovelo do konačnog okupljanja lijevih i građanskih stranaka koje bi BiH udahnule nadu i otvorile put napretka.

- U mjesecima pred nama vjerovatno ćemo vidjeti još izlazaka iz SDA njenih visoko rangiranih članova. U kombinaciji s već dugotrajnim sukobom s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB), raspad SDA koji već traje, sigurno će dovesti do, do sada nezabilježene, redistribucije bošnjačkih glasova. Ovakav razvoj događaja pojačao bi mogućnost istinskog velikog iskoraka na bh. političkoj sceni. Ne samo da bismo vidjeli kolaps do sada najčvršćeg nacionalističkog bloka već i priliku za oživljavanje istinske bosanske političke opcije.

Kolaps SDA ne bi samo doveo do premještanja glasova konzervativnih Bošnjaka, već i - nadati se - doveo do strateške pobjede ljevice, koja se nastoji ujediniti, i građanskih snaga koje predstavljaju najbolje što BiH ima. Takvo nešto, koliko god nesavršeno bilo, može biti prilika za napredan, sekularani multietnički put naprijed - ističe Mujanović.

Mujanović ističe da SDA ima najduži staž u vlasti, od svih stranaka u BiH.

Istinska SDA je mnogo manje stranka, a više poznati kriminalni sindikat

On citira i zvaničnike te stranke koji se hvale "državotvornošću", te ih podsjeća da je naša zemlja prva po rasprostranjenosti korupcije u svijetu, te u samom vrhu svjetske liste po nezaposlenosti.

- SDA bi rado polagala pravo na to da je stvorila državu BiH, ali ne bi preuzela odgovornost za katastrofalne posljedice njene vlasti. Istinska SDA je mnogo manje stranka, a više poznati kriminalni sindikat. Teško da prođe mjesec dana, a da neka od istaknutih ličnosti iz ove stranke ne bude umiješana u veliki korupcijski skandal, fizički obračun ili neku sličnu kontroverzu - piše Mujanović.

Dodaje i da "porodica Izetbegović i njima najbliži krugovi ljudi, sebe portretiraju kao virtuelnu autokratiju, sličnu svom glavnom međunarodnom političkom patronu u Ankari".

Mujanović dalje navodi i da je činjenica da je Bakir, naslijedivši svog oca Aliju na čelu stranke i u Predsjedništvu BiH, stvorila "vulgarni, srednjovjekovni zaokret i državi koja već ima slabašan demokratski okvir."

Dinastički način vladanja nije neuobičajen u ovom dijelu svijeta, pa i BiH, pojašnjava autor, ali je upravo ovaj "posebno uznemirujući, ako se uzme u obzir njegov neoosmanlijski okus u vremenima rasprostranjenog autoritarizma na Balkanu."

Kao dodatak tome, Mujanović ističe da intimna bliskost Izetbegovića s Erdoanom, SDA samo daje novi autoritarni karakter koji predsjednik stranke nastoji dodatno učvrstiti čestim pozivanjem na svog oca, čime poručuje da mu je vođenje stranke pravo pripalo po rođenju.

- Oni u stranci koji se ne povinuju toj izvornoj doktrini, izloženi su svakovrsnom progonu onih koji su odani Izetbegoviću - piše Mujanović.


Mujanović: Prilika za lijeve i građanske snage da se okupe

SDA je temeljito obogaljila sve napore da se BiH očuva i izgrađuje kao država svih njenih građana i naroda

SDA, ističe autor, redovno koalira sa strankama koje su manje ili više protiv čak i samog postojanja BiH. Na taj način, stranka Bakira Izetbegovića ojačava trendove pretvaranja BiH u "malu nacionalnu državu".

- Daleko od toga da je ova partija učvrstila BiH, kao nezavisnu, suverenu, multietničku državu. SDA je temeljito obogaljila sve napore da se BiH očuva i izgrađuje kao država svih njenih građana i naroda - ističe Mujanović.

Autor naglašava i da je prirodno da su Bošnjaci vezani za BiH, kao svoju "nacionalnu državu", "posebno u kontekstu genocida u BiH tokom 90-ih".

- Politički, BiH ne može biti, niti je ikada bila država kojom ekskluzivno dominira bilo koja grupa - podvlači Mujanović.

BiH spašava politika koja akcent stavlja na demokratizaciju, supremaciju vladavine zakona, reformu i racionalizaciju ustavne strukture…

Navodi i njeno šarenilo kroz vjekove u kojem Bošnjaci, Srbi i Hrvati jesu bili najbrojniji, ali ne i jedini stanovnici.

- Jedina politika koja je u stanju zacementirati državnost BiH, koja se i sada dovodi u pitanje, je ona koja naglaske stavlja na demokratizaciju, supremaciju vladavine zakona, reformu i racionalizaciju ustavne strukture koja je napravljena kao da joj je uzor ona iz bizantijskih vremena, modernizaciju i liberalizaciju ekonomije i koja se direktno protivi nacionalističkim snagama i pokretima.

Marginalizacija i - idealno - kolaps SDA samo doprinosi takvim trendovima i ciljevima - zaključuje Mujanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.