DEKLARACIJA

Inspektori u BiH provjeravaju paradajz iz Turske

S. KURT

10.4.2018

Inspektori još istražuju je li u našu zemlju uvezen paradajz iz Turske s deklaracijom na kojoj piše da kora nije za ljudsku ishranu.

U Srbiji je pojava ovog paradajza na policama i pijacama izazvala pravu pometnju i strah kod potrošača. Inspektori srbijanske Fitosanitarne inspekcije tvrde da su provjerili uvoznika, dozvole za uvoz te ustanovili da je paradajz siguran za jelo te da je prošao sve zakonom propisane kontrole.

- I mi provjeravamo, očekujemo informacije tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana. Paradajz je namijenjen da se konzumira s korom, tako da je ovo nelogično. Vidjet ćemo o čemu se radi, je li riječ o greški prilikom prevođenja deklaracije. Teško je sada tvrditi – kazao je za ''Avaz'' direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić.

Načelnik Fitosanitarne inspekcije srbijanskog Ministarstva poljoprivrede, također, tvrdi da je riječ o tehničkoj greški i propustu uvoznika, koji se, inače, bavi uvozom agruma, pa se na deklaraciji našao natpis „kora nije za ljudsku upotrebu“.

U Srbiju je uvezeno 21,7 tona ovog paradajza.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.