Dječaku iz Doboj-Istoka neophodna pomoć

Mali Muradif mora na operaciju zbog teškog oboljenja kičme

H. ČALIĆ
16.04.2018 20:24

Foto: S ocem Feridom, RVI: Roditelji zabrinuti za sina

Hoće li 12-godišnji dječak Muradif Hodžić iz naselja Lukavica Rijeka u općini Doboj-Istok ostati trajni invalid i hoće li se, kako raste, njegovo zdravstveno stanje pogoršavati, zavisi od dobrih ljudi. Dječak je, kako kaže njegov otac Ferid, rođen s teškom deformacijom kičme (skolioza), koja ga svakim danom sve više savija i koči.  

Zaostaje u rastu

Sada je došlo vrijeme da se nešto uradi, dok se operativni zahvat može izvesti.

- Moja supruga Zehrija i ja više ne možemo gledati kako nam se sin pati. Dok druga djeca normalno rastu i razvijaju se, on se savija, a deformisana kičma pritišće mu bubreg. Na lijevom plućnom krilu nedostaje mu pola rebara. Kako vrijeme prolazi, naš sin zaostaje u rastu u odnosu na svoje vršnjake. Teško je to gledati - kaže otac Ferid, demobilisani borac Armije RBiH, ratni vojni invalid s invalidninom od 37 maraka.

Dječak Muradif izuzetno je inteligentno dijete. Odličan je učenik, odličan je učač Kur’ana, po čemu se istaknuo na nekoliko takmičenja, a pobjednik je u takmičenju u vjeronauci na području Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

- Najviše bih volio igrati nogomet, ali ne mogu. Ja samo gledam kako moji drugovi igraju. Neki dan sam u Gračanici dobio na poklon fudbalsku loptu. Navijam za Real. Nadam se da ću jednog dana i ja ozdraviti i zaigrati - kaže dječak.

Najteži trenuci

Nakon što je uspostavljena komunikacija s ljudima na klinici “Medical Park” u Istanbulu i dostavljena medicinska dokumentacija, Hodžići će, poslije ramazana, i krenuti put Istanbula. Za operaciju su potrebne 22.000 eura, a bit će još troškova rehabilitacije i svega ostalog. Dječakovi roditelji zahvalni su svima onima koji im priteknu u pomoć u ovim najtežim trenucima, posebno humanistima iz Udruženja “Pomozi.ba”.

Kako pomoći

Svi oni koji žele pomoći dječaku, mogu to učiniti pozivom na humanitarni broj 17006, kojim doniraju 2 KM. Također, kod “Bosna Bank Internacionala”, Filijale Tuzla, Poslovnice u Gračanici, na ime Ferid Hodžić otvoren je račun: 300 4006 122155. 

Tekući račun za uplatu je: 1413871310199730. A donacije iz inozemstva mogu se uplatiti na BA391413871320027867.

NA VRH