BIH

Berislav Pušić na prijevremenoj slobodi

BIRN

24.4.2018

Mehanizam za međunarodne tribunale odobrio je puštanje na slobodu Berislava Pušića, koji je zajedno s petoricom bivših visokih funkcionera "Herceg-Bosne" pravosnažno osuđen za učešće u zločinima počinjenim u periodu od 1992. do 1994. u Hercegovini i srednjoj Bosni. 

Pušić je osuđen na 10 godina zatvora, a boravkom u pritvoru, koji mu je uračunat u izdržavanje kazne, stekao je uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon dvije trećine odslužene kazne.

- Iako sam imao u vidu težinu zločina za koje je oglašen krivim, također sam razmotrio činjenicu da je Pušić evidentno prihvatio odgovornost za ove zločine i smatram da je demonstrirao znakove rehabilitacije - navodi se u odluci predsjednika Mehanizma Teodora Merona (Theodor).

Meron je naveo da se Pušić tokom boravka na privremenoj slobodi i u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu ponašao primjereno i da je poštivao odluke Vijeća. U odluci se navodi i da postoje zdravstveni razlozi zbog kojih je sudija Meron prihvatio puštanje na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je u novembru prošle godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja "Herceg-Bosne", koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora za zločine u općinama Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš. Ćorić je oglašen krivim i za zločine u Prozoru počinjene krajem 1992. godine.

Tokom izricanja presude, Praljak je ispio otrov nakon kojeg je preminuo, dok se ostali nalaze na odsluženju zatvorske kazne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.