BIH

Sarajevo: Potpisan protokol o saradnji za fer i poštene izbore u BiH

S. Saletović

Piše: A. Č.

11.5.2018

Predsjednici i predstavnici 10 političkih stranaka danas su potpisali Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini. 

Protokol su potpisali predstavnici SDP-a BiH, DF-a, SBB-a, Naše stranke, A-sda, Građanskog saveza, Nezavisnog bloka, Nezavisne bh. liste, Hrvatske stranke BiH i Narodne stranke Radom za boljitak. Naknadno će ga potpisati i predstavnici HDZ-a 1990 i Koalicije Savez za promjene. 

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a, kazao je da je cilj ovog neformalnog objedinjavanja sprečavanje krađe na izborima. 

- Ova tehnologija za koju se zalaže ovih 12 stranaka postoji u Indiji, na Filipinima i to su zemlje sa stotinama miliona stanovnika. Tako da ne stoji konstatacija onih koji kažu da se ova tehnologija ne može primijeniti u Bosni i Hercegovini, koja ima 3,5 miliona stanovnika – rekao je Arnaut.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ima nespremnu Centralnu izbornu komisiju, koja ne može da se prilagodi nečemu čemu se se davno prilagodili Filipini. 

- Što se tiče troškova, do sada je potrošeno više od 40 miliona maraka na plaćanje članova biračkih odbora, 4,5 miliona maraka košta svaki izborni ciklus. Za samo dva izborna ciklusa ova tehnologija bi se isplatila - kazao je Arnaut.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je usvajanje izmjena Izbornog zakona ''zapelo'' u Domu naroda BiH jer su HDZ i SNSD blokirali razmatranje tih izmjena te da očito ne postoji potrebna većina da se one usvoje.

- Naravno, zbog toga ta dva politička subjekta nisu danas ovdje. Također, nije prisutna ni Stranka demokratske akcije. Nakon početnog učešća, odjednom su prestali da se pojavljuju na aktivnostima ove neformalne koalicije, pa zbog toga nisu ni dobili poziv da potpišu ovaj protokol – rekao je Nikšić.

Predsjednici i predstavnici političkih stranaka istakli su da je ovo zajednička koalicija kojom će se boriti za poštene i fer izbore.

Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić kazao je da je vrlo bitna saradnja ovih stranaka da bi se spriječile izborne krađe.

- To se posebno odnosi na period nakon zatvaranja izbornih mjesta kada se i desi najviše krađa. Rezultati izbora trebaju biti onakvi kako se građani izjasne – rekao je Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.