NAJAVE

Zijad Krnjić za „Avaz“: Naljeto moguće i vanredno povećanje minimalnih penzija

Krnjić: Penzije više neće kasniti

A. NUHANOVIĆ

15.5.2018

Prošle godine deficit Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) smanjili smo za više od 100 miliona KM, kazao je u razgovoru za „Avaz“ direktor Zijad Krnjić. On je dodao da je i prvi kvartal ove godine, koji je u pravilu uvijek finansijski lošiji, pokazao dobre rezultate, pa je Zavod ostvario višak u odnosu na potrebe od gotovo 20 miliona KM.   

Usklađivanje penzija

Krnjić je ovim potvrdio i pisanje našeg lista da deficit Zavoda nije smanjen stupanjem na snagu novog zakona o PIO-u, kako je to Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) predstavio premijer FBiH Fadil Novalić (SDA), nastojeći lažno ukazati na efekte reformskih procesa Vlade.

Krnjić je, pak, iskazao optimizam i da će deficit do kraja godine još više biti smanjen, što bi, kako se očekuje, trebalo dovesti do toga da se znatno manje koriste kreditna sredstva za isplatu penzija.

Na naš upit hoće li ti pozitivni pokazatelji dovesti i do eventualnog vanrednog povećanja penzija u ovoj godini, posebno onih minimalnih, koje sada iznose 337,6 KM, Krnjić navodi da je još rano dati sigurno obećanje, ali vjeruje da bi do toga moglo doći.

- Odluku o vanrednom povećanju minimalnih penzija, kako to Zakon nalaže, treba donijeti Vlada, a, naravno, Vlada će se u tome voditi finansijskim stanjem u Zavodu - napominje.

Ono što je sigurno, jer to i Zakon propisuje, jeste da će se penzije usklađivati i sljedeće godine.

- Za koliko posto će se one povećati zavisit će, kao i ove godine, o pokazateljima rasta BDP-a i potrošačkih cijena - ističe Krnjić.

Dobra likvidnost

Podsjeća da su penzije u FBiH povećane dva puta u protekla dva mjeseca.

- Prvo povećanje iz marta obuhvatilo je nešto više od 106.000 osoba, a usklađivanjem penzija iz aprila obuhvaćeni su svi korisnici, izuzev onih s maksimalnom penzijom od 2.174 KM. Osim 3,5 posto većih penzija za april, penzioneri su dobili i razliku između isplaćene i uvećane penzije za mart - dodaje Krnjić.

Prema njegovim riječima, ta dva povećanja Zavod će u ovoj godini koštati dodatnih 80 miliona maraka, ali napominje da neće biti problema s isplatom penzija.

- Likvidnost Zavoda je dobra, a sredstva za povećanje penzija smo planirali našim finansijskim planom koji se uredno realizira - navodi Krnjić.

Povećan broj zahtjeva za penzionisanje  

Zakon o PIO koji je stupio na snagu 1. marta ove godine, osim novog načina obračuna penzija, omogućio je i ostvarivanje prava onima koji imaju 15 godina staža, za razliku od ranijeg uvjeta da treba imati iza sebe minimalno 20 godina rada pa da se ostvari penzija.

Krnjić tako navodi da su po stupanju novog zakona na snagu zabilježeni i veći prilivi zahtjeva za penziju, ali da nema dramatičnog povećanja njihovog broja.

Uprkos nekim navodima da se još dugo neće moći ostvariti prava po novom zakonu, Krnjić ističe da će već ovog mjeseca biti donesena i prva rješenja o penzijama prema novom zakonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.