BIH

Politikom „čišćenja“ SDA bi u TK mogla (p)očistiti samu sebe

Piše: A. H.

20.5.2018

Nit' smješnije, nit' neuvjerljivije priče odavno nismo čuli od one kojom pojedini nosioci visokih stranačkih funkcija u SDA posljednjih mjeseci pravdaju osipanje članstva, koje se ogleda u tome da se neki dugogodišnji članovi istjeruju, a drugi samovoljno napuštaju stranku.

Tvrde, naime, da je u pitanju konačno „čišćenje stranke od nečasnih, korumpiranih, bahatih i kakvih sve ne njenih članova, koji svojim ponašanjem dugo nanose štetu njenom političkom kredibilitetu i ugledu”.

Da kadrovsko čišćenje u praksi ne izgleda baš kako su to osmislile mudre glave SDA, najbolje se vidjelo protekle nedjelje u Lukavcu, na referendumu o opozivu aktuelnog načelnika općine.

Oni koji su iz SDA očišćeni krajem prošle godine, podrškom SDP-ovom načelniku Edinu Deliću, a kojeg su podržali i SBB i PDA, grabovom metlom pomeli su, naime, do tada neprikosnovenu SDA u ovom gradu ostavljajući tako mnoge bez odgovora na pitanje ko koga, zaista, čisti u SDA.  

Naravno, nisu bivši, tj. očišćeni SDA-ovci, podržali SDP-ovog načelnika iz ideoloških razloga, već im je, ne kriju, namjera bila da svojim dojučerašnjim stranačkim kolegama pokažu „kako se čisti“.

Kako sada stvari stoje, SDA bi, posebno u Tuzlanskom kantonu,  politikom kakvu vode pojedini njeni „moralisti i čistači“ s političke scene lako mogla (p)očistiti samu sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.