BIH

Čibukčić: Zašto nije pušten u rad uređaj za prečišćavanje?

M.Sm.

26.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Tokom obilaska radova: Najnovija tehnologija

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Fuad Čibukčić jučer je obišao dionice na kojima se odvijaju radovi na izgradnji lijevoobalnog kolektora u Mostaru. Podsjetimo, u finansiranju projekta izgradnje kolektora i prečistača, najvećem poslijeratnom u gradu na Neretvi, Fond učestvuje sa četiri miliona maraka, a u narednom periodu bit će osigurano dodatnih 750.000 KM.

Čibukčić je ovo gradilište obišao sa šefom Službe za građenje infrastrukturnih objekata Odjela za urbanizam Grada Mostara Emirom Nuspahićem te se na licu mjesta uvjerio da radovi na Glavnoj ulici, gdje se upotrebljava najnovija tehnologija, kada je riječ o mikrotuneliranju, teku svojom dinamikom.

- U ovom trenutku mi nije jasno zašto uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, koji je jedan od najmodernijih u ovom dijelu Evrope, nije pušten u rad, pogotovo, jer je desnoobalni kolektor u potpunosti spojen na taj uređaj i on bi mogao biti u punom kapacitetu već sada. Koliko sam upoznat iz više izvora, nema tehničkih prepreka za rad tog postrojenja u koji je uloženo na desetine miliona KM. To bi bio veliki korak naprijed, kada je u pitanju zaštita vodotoka ovog dijela rijeke Nreteve, a poznato je da loš odnos prema okolišu i turizam ne idu zajedno - upozorio je Čibukčić.

Stoga je uputio apel čelnicima Grada Mostara da nađu rješenje, da se, ako treba, kazao je, povežu s višim institucijama vlasti kako bi se desnoobalni kolektor pustio u pogon.

- Kada je riječ o lijevoobalnom kolektoru, radovi će biti nastavljeni nakon turističke sezone, s obzirom na to da se radovi izvode u staroj gradskoj jezgri Mostara, i ako bi se sada nastavili, turistička ponuda bi bila ugrožena - kazao nam je on.

Čibukčić je iznio šokantan podatak o tome da su u Fondu od Grada Mostara bili prisiljeni povući sredstva od 175.000 KM, koja su bila odobrena za sufinansiranje vodovoda i povećanja kapaciteta vodosnabdijevanja na području Gubavica-Pijesci.

- Fond je odobrio sufinansiranje još 2016. godine, ali smo sredstva povukli, jer nisu postojale određene dozvole. Dakle, u Gradskoj upravi Mostara nisu sami sebi uspjeli izdati dozvole i oštećeni su građani koji ovise o tom vodosnabdijevanju - kazao je Čibukčić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.