NA LICU MJESTA

Konačno počeli radovi na Karauli!

Rok izvođenja radova je 12 mjeseci, tako da bi u martu sljedeće godine trebali biti završeni, kaže Pravdić

Piše: E. Trako

6.6.2018

Radovi treće faze na prijevoju Karaula, dionica Kladanj – Podpaklenik, konačno su počeli. Trasom kojom će proći cesta isječena je šuma, urađeni su pristupni putevi, a trenutno se armiraju temelji za stubove dva mosta.

Radovi posljednje faze na ovom projektu koštat će skoro deset miliona maraka, tačnije, 9.974.910 KM, a glavni izvođači su domaće kompanije ŽGP i „Euroasfalt“ iz Sarajeva.

Tri trake

Kako je za naš list kazao Ljubo Pravdić, direktor JP „Ceste FBiH“, investitora ovog projekta, radovi treće faze podrazumijevaju gradnju dodatnog dijela trase ukupne dužine 1.506 metara i gradnju mostova dužine 280 i 120 metara.

- Kompletiranjem treće faze ukupna dionica dobiva svoj značaj i dobiva se cjelina ukupne dužine 4,5 kilometara moderne saobraćajnica koja će imati tri trake, od kojih je jedna predviđena za kretanje sporih vozila – kaže Pravdić.

Ugovor za treću fazu potpisan je 2. februara ove godine, ali su radovi počeli tek u martu zbog snijega, što je i produžilo rok za kompletiranje dionice.


- Rok izvođenja radova je 12 mjeseci, tako da bi u martu sljedeće godine trebala biti završena. Ali, s obzirom na to da asfaltiranje pada u zimskom periodu, izvođač će ubrzati radove prije zime – dodaje direktor „Cesta FBiH“.

Trenutno se na prijevoju Karaula vrše iskopi za stubove mostova, izrada nasipa, betoniranje glavnih greda i temelja, betoniranje stubova mosta...

Najzahtjevniji dio

- Dobro nas vrijeme služi i nema mnogo vlage. Radi se punom parom, mašine su na sve strane – govori nam jedan radnik na samom gradilištu.

Tunel Karaula, koji je bio i najzahtjevniji dio gradnje planirane dionice Kladanj – Podpaklenik, otvoren je 27. septembra 2016. godine.

Izvođači radova na gradnji tunela Karaula bili su austrijski „Strabag“ i „Entea“ iz Sarajevao, a ukupna vrijednost radova druge faze iznosi 26.952.534,13 KM.

Probijanje tunela Karaula počelo je 13. avgusta 2014., a bilo je planirano da tunel bude otvoren za saobraćaj do kraja 2015.

Važnost dionice

Kompletiranjem svih faza radova, ukupna dionica dobit će svoj puni značaj s aspekta skraćenja postojećeg magistralnog puta na relaciji Tuzla - Sarajevo za oko četiri kilometra, visinskog spuštanja prijevoja Karaula za oko 100 metara, skraćenja vremena putovanja, poboljšanja uvjeta vožnje i slično. 

Gradnjom tunela Karaula put Sarajevo - Tuzla skraćen je 3,6 kilometara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.