SARAJEVO

Fuad Čibukčić (SBB) predstavio budući spektakularni izgled Miljacke

E. HALIMIĆ

6.6.2018

Direktori Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić i Fonda za zaštitu životne sredine RS Srđan Todorović, povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša u BiH, potpisali su jučer Inicijativu za aktiviranje projekta „Čista rijeka Miljacka“. 

Zajedničko djelovanje

- Realizacijom ovog projekta na području 32 općine FBiH i RS postiže se ispunjenje ciljeva, poput promocije turističkih lokaliteta uz Miljacku - poručio je Čibukčić.

- To je naziv za širi projekt 'Čiste vode cijele sarajevske kotline' čiji je cilj očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo - kazao je Čibukčić.

Dodao je da trenutno Miljacka nije baš reprezentativna te da će se u prvoj fazi raditi na njenom prečišćavanju do ulaza u Sarajevo kako bi bila hemijski čista.

Osim što je cilj čista Miljacka, projekt podrazumijeva i saniranje 32 otvora od Skenderije do Vijećnice iz kojih se ispušta oborinska i otpadna fekalna voda.

- Nakon toga napravit ćemo branu kod mosta na Skenderiji, da podignemo nivo Miljacke na 1,60 metara, a kao turističku atrakciju planiramo vožnju električnim čamcima od Skenderije do Vijećnice i nazad. Plan je da makar prvu fazu projekta završimo za tri do četiri godine - istakao je Čibukčić.

Todorović je istakao da ovaj projekt predviđa rješavanje pitanja divljih deponija, koje negativno utječu na kvalitet voda, rješavanje problema nekontrolirane sječe šuma te korištenja vodnih resursa, eksploatacije materijala iz riječnih korita...

 

Konkretne akcije

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo kazala je da su jučer širom BiH organizirana obilježavanja Dana okoliša, s konkretnim akcijama.

- Na Blidinju je akcija sakupljanja plastike, u Tarčinu smo imali dan okoliša i povećanje broja zaštićenih područja, ovdje imamo inicijativu dva fonda RS i FBiH za projekt „Čista Miljacka“. Pokušavamo podići svijest ljudi o plastičnom zagađenju - rekla je Đapo.

Trebamo još raditi na razvijanju svijesti ljudi

Ministrica Đapo dodala je da su u nekim općinama u Sarajevu postavljeni kontejneri za selektiranje otpada.

- Trebamo još raditi na razvijanju svijesti ljudi, ali i omogućiti ljudima da mogu odlagati otpad propisno – naglasila je Đapo.

    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.