BIH

Štab EUFOR-a: Pojačanje od 40 britanskih vojnika nije protiv Rusije

S. N.

8.6.2018

Iz Štaba trupa Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR), "Dnevnom avazu" potvrđeno je da će 40 britanskih vojnika stići kao pojačanje. 

- Mogu potvrditi da je, u skladu s direktivom Komiteta za politiku i sigurnost EU (PSC), te na temelju zahtjeva Operativne komande EUFOR-a, Velika Britanija odlučila poslati izviđački tim od 40 ljudi, na period od šest mjeseci, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine. Ova će jedinica bitno unaprijediti informacije o stanju u BiH koje će dobivati Operativna komanda. 

Angažman trupa nije direktno uperen protiv Rusije niti bilo koje druge države. Velika Britanija reagirala je na zahtjev naše Operativne komande - izjavio je za "Dnevni avaz" portparol EUFOR-a Pol Klark (Paul Clark). 

Odgovarajući na naše dodatno pitanje hoće li EUFOR, s obzirom na to da je dobio pojačanje, asistirati vlastima BiH u migrantskoj krizi, Klark je odbacio takvu mogućnost. 

- U ovom momentu nije moguća naša pomoć u situaciji s migrantima. Naš mandat je da podržimo vlasti BiH u očuvanju sigurnog okruženja u državi i podržimo sveobuhvatnu strategiju EU u BiH. To ne uključuje i naše asistencije u vezi s migrantima - izjavio je Klark za "Avaz".

Londonski dnevni list "The Times" objavio je jutros da će Velika Britanija u BiH poslati 40 vojnika. Zadatak im je i da se bore protiv negativnog ruskog utjecaja u našoj zemlji u svjetlu predstojećih općih izbora, zakazanih za 7. oktobar ove godine. 

Velika Britanija već ima svoje vojnike u EUFOR-u i iz te države, u slučaju poziva iz Sarajeva, dolazi prvo pojačanje evropskim mirovnjacima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.