IZVJEŠTAJI

Bukvarević i Patković nenamjenski spiskali 1,4 miliona maraka

Revizori jasno ukazali na nepravilnosti

M. AŠČIĆ

9.6.2018

Ono na šta je „Avaz“ u više navrata upozoravao, revizori Ureda ra reviziju institucija FBiH su i potvrdili. Budžetska sredstva za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija, putem boračkih zadruga potrošena su nenamjenski! 

Član komisije 

Kako se navodi u revizorskom izvještaju, naime, ukupno je 1,4 miliona KM prošle godine razdijeljeno bez jasno utvrđenih kriterija. Glavni rukovodioci su ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević i njegov savjetnik Šerif Patković.

Patković, poratni tajkun i predsjednik mnogih boračkih udruženja, kao član Vladine komisije obavlja provjeru i predlaže raspodjelu ovog novca, dok Bukvarević kao resorni ministar odobrava.

Bukvarević: Ne kontrolira šta mu rade savjetnici

U izvještaju se precizno navodi da kriteriji na osnovu kojih je raspodijeljen novac nisu jasni i mjerljivi, a ni izvještavanje i nadzor nad utroškom novca nisu organizirani i obavljeni na način da se može potvrditi da su „sredstva u potpunosti utrošena u namjene za koje su data prethodne i 2017. godine“. 

- Raspodjela sredstva u iznosu od 1.460.000 KM za 103 korisnika, niti izvještavanje i nadzor nad utroškom datih sredstava nisu izvršeni na način da se u potpunosti potvrdi visina iznosa datih sredstava, odnosno utrošak za date namjene - naglasili su revizori.

Nema dokaza

Upozoreno je da na osnovu dokumentacije nisu u potpunosti opravdana ni sredstva podijeljena 2016. godine, jer su kao pravdanje sredstava priznati kupoprodajni ugovori umjesto fiskalni računi. Kao primjer je istaknuto podizanje nasada lješnika u iznosu od 14.000 KM!? 

Patković: Obilato koristi narodni novac

- Od tog iznosa, samo 1.164 KM date su za sadnice lješnika. Nije dostavljen dokaz o zapošljavanju, a nije se vršio uvid u kakvom je stanju nasad - istaknuto je. 

Revizori su utvrdili nepravilnosti i u radu Fondacije za stambeno zbrinjavanje RVI i boračke populacije, na čijem je čelu Patković, a koja je prošle godine za ovu svrhu utrošila 675.000 KM. Navedeno je da Fondacija uopće nije dostavila konačan izvještaj o realizaciji sredstava do 31. decembra 2017.

- Ne može se reći da je izvršen upravno-finansijski nadzor nad radom Fondacije, kao i načinom raspodjele, kako kreditnih tako i bespovratnih sredstava, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama - naveli su revizori.

 49.000 sinovoj boračkoj zadruzi 

O zloupotrebama koje je dvojac Bukvarević-Patković izvodio dodjeljivanjem budžetskog novca „Avaz“ je i ranije izvještavao. Možda i najbolji primjer jeste da je od Ministarstva za boračka pitanja FBiH boračka zadruga „Kalem“ iz Zenice dobila 49.000 KM.

Vlasnik ove zadruge je Sabir Patković, sin Šerifa Patkovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.