BIH

CIKBiH: Prijavljeno 38 koalicija

S. D.

19.6.2018


Centralna izborna komisija BiH do danas, zadnjeg dana roka, primila je 38 prijava za ovjeru koalicija za oktobarske izbore. 

Tako će primjerice sedam stranaka i to SBB,SDP,DF, NS, NB,HS i NSRzB u koaliciji Proevropski blok zajednički na izbore za Narodnu skupštinu RS-a. U koaliciji SDS-lista za Predstavnički dom BiH je i stranka ratnog zločinca SRS-dr Vojislav Šešelj. 

Najviše zajedničkih nastupa na izborima za različite nivoe vlasti imat će HDZBiH i HDZ1990, dok SNSD predvodi koaliciju Srpska lista koja će zajedno na izbore za Federalni parlament i svih 10 kantona u FBiH. 

Također, potvrđena je koalicija "Zajedno za BiH", koja će nastupiti na predstojećim Općim izborima na području manjeg bh. entiteta.

Pomenutu koaliciju čine SDA, Stranka za Bosnu i Hercegovinu i BPS, a prijavu koja je predata CIK-u potpisali su predsjednici ove tri stranke Bakir Izetbegović, Amer Jerlagić i Sefer Halilović.

Za ovlaštenog predstavnika ove koalicije imenovan potpredsjednik SDA Edin Ramić, a koalicija će imati zajedničke kandidate za sve nivoe vlasti – Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštinu RS.

Zajednički kandidat za predsjednika/potpredsjednika entiteta Republika Srpska iz reda bošnjačkog naroda će biti Ramiz Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.