BIH

Vanredna sjednica o boračkim zakonima i zvanično zakazana: Za sedam dana nova blokada

S prilaza Bijača: Ne odustaju

M.R.S.

3.7.2018

Članovi Udruženja „Zaboravljeni branitelji“ iz Ljubuškog blokirali su jučer autoput prema graničnom prijelazu (GP) Bijača, ističući da od blokade neće odustati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi poznati vlastima FBiH duže od godinu.

Riječ je o objavi registra boraca, šest KM po mjesecu učešća u ratu i ukidanje finansiranja boračkih udruženja iz budžeta FBiH.

Nezadovoljni su predloženim zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica jer ne uvažava zahtjeve ove populacije.

- Nastavljamo s aktivnostima do 10. jula, kada je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Izigrani smo, prevareni, poniženi odnosom vlasti – rekao nam je Darinko Boto iz Udruge „Zaboravljeni branitelji“.

Kazao je da su u poslijepodnevnim satima stigli i specijalci, ali da će ostati na cesti koja vodi ka graničnom prijelazu dokle god budu mogli, te da su postavili i šator pored autoputa.

Istovremeno, borci iz kampa u Sarajevu satima su čekali ispred Parlamenata dok nisu dobili pisanu potvrdu o zakazivanju sjednice o boračlim zakonima.

- Izlazimo u što većem broju 10. jula pred Parlament da napravimo pritisak da se amandmanski djeluje na zakon o pravima demobilisanih boraca – rekli su iz kampa boraca.

Granični prijelaz deblokiran je jučer oko 18 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.