PROTESTI

Tufekčić: Komisija je dala prolaz osnovnom tekstu boračkog zakona, sutra sve stavljamo na papir

M. Smajkić

M.Sm.

9.8.2018

16:40

Predsjednik komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić obratio se borcima nakon sjednice održane u Mostaru.

Rekao je da su željeli normalno potvrditi stavove koji su doneseni na prošloj sjednici.

- Komisija je dala prolaz osnovnom tekstu zakona koji je predložen od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma - Zastupničkom domu i Domu naroda. Komisija za usaglašavanje tekstova je isto tako dala prolaz amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim time postali su sastavni dio teksta zakona.

Rekao je da ga neće spriječiti oni koji mu nameću rokove i ultimatume da se dođe do najkvalitetnijeg zakona.

- Kad je riječ o zakonu o demobilisanim borcima, jedino Bošnjaci Livna nemaju rješenje da su demobilisani borci. Imamo papire da smo oružani pobunjenici protiv tzv. HZHB-a. Moj uvjet uvjeta je da nema zakona dok Bošnjaci Livna ne budu okarakterisani kao demobilisani borci -  dodaje Tufekčić.

Naglasio je da će sutra ujutro sve što su usaglasili pismeno poslati svim članovima komisije da ne bi došlo do problema u vezi sa svim što su dogovorili.

- Kad to uradimo, komisija za usaglašavanje će održati sastanak s premijerom i dva dopremijera i rukovodstvom za zakazivanje sjednica - zaključio je Tufekčić.

15.50

Kako saznajemo od reporterke "Dnevnog avaza" s lica mjesta, jedan od boraca je zaprijetio da će baciti bombu.

15.30

Za ponovno usaglašavanje zakona, za koje je već javljeno da su usaglašeni, nema kvoruma. Na sjednici je prisutno pet od potrebnih šest članova.

15.25

Borci u Mostaru sve nervozniji. Situacija postaje napeta, na megafonu se mogu čuti ozbiljna upozorenja članovima komisije koji zasjedaju.  

15.18

Specijalci MUP-a HNK spriječili borce da uđu u zgradu Vlade! 

14.57

U Mostar je stigao Nasir Beganović.

14.48

Demobilisani borci su članovima komisije poručili da neće izaći iz zgrade dok ne riješe njihove probleme.

14.15

Kako javlja naša novinarka s lica mjesta, ogorčeni borci su Tufekčiću kazali: "Lažete nas sve vrijeme i zašto ste prebacili sjednicu u Mostar iz Sarajeva?"

Tufekčić nije imao odgovore na njihova pitanja.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Podsjećamo, ispred zgrade Federalne vlade u Mostaru okupili su se predstavnici ''Zaboravljenih branitelja'', gdje čekaju sjednicu zajedničke komisije za usaglašavanje teksta boračkog zakona u domovima Parlamenta FBiH.


Kako su poručili, očekuju da se u najkraćem roku stavi tačka na ovu priču. Ispred zgrade su stigli pripadnici Federalne uprave policije i Specijalne jedinice MUP-a HNK. Prilikom dolaska na sjednicu predsjednik komisije Jasenko Tufekčić (SDA) se verbalno sukobio s okupljenim borcima. 

Komisija oba doma Parlamenta FBiH, koja usaglašava zakon o pravima demobilisanih boraca, danas zasjeda u Mostaru. 


Video: M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.