SDA se preko leđa boraca obračunava s HDZ-om?!

ANALIZA Šta se krije iza iznenadnog zaključka u Parlamentu FBiH

SDA se preko leđa boraca obračunava s HDZ-om?!

Zaključak koji je usvojen na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u kojem se traži vanredna sjednica na kojoj bi se razmatrao Zakon o igrama na sreću, a na prijedlog Stranke demokratske akcije, najvjerovatnije će izazvati novi sukob i krizu u Federaciji.

Preko koljena

Takav zaključak usvojen je nakon što je SDA stavila uvjet da će podržati zakon o pravima demobilisanih boraca samo ukoliko se na idućoj sjednici bude razmatrao i Zakon o igrama na sreću. Formalno obrazloženje je da se tako osiguraju dodatna sredstva za borački dodatak.

  • Je li na pomolu nova parlamentarna kriza
    Je li na pomolu nova parlamentarna kriza

No, jasno je da su poslanici SDA iskoristili neprisustvo zastupnika HDZ BiH - HNS-a, koji se, poznato je, protive izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. On dvije godine stoji u proceduri i bio je i jedan od razloga krize između SDA i Hrvatske demokratske zajednice te višemjesečnog nezasjedanja Parlamenta.

Zastupnici u Parlamentu FBiH smatraju da se SDA ovakvim zaključcima i iznenadnim zahtjevima prema Parlamentu i Vladi FBiH želi ograditi od zajedničke politike s HDZ-om, koju je vodila skoro cijeli mandat.

 

Poznato je i da se HDZ protivi zakonu o šumama kakav je predložen pa je Vlada FBiH, na čelu s Fadilom Novalićem (SDA), nedavno ipak urgirala da ga Parlament hitno razmatra.

- Stranka demokratske akcije svjesno pokušava da teret svoje nesposobne vlasti da u proteklih 20 i kusur godina riješi problem demobilisanih boraca, prebaci na HDZ, koji nije bio na sjednici i nije bio u prilici da raspravlja. Hoće da finansijski teret riješe preko koljena – kazao je Nasir Beganović, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost.

Dodao je da je SDA gurnula prst u oko HDZ-u i svjesno produbljuje krizu u FBiH pa i u BiH.

Niz amandmana

Upravo bi insistiranje na izmjenama Zakona o igrama na sreću tri mjeseca uoči izbora moglo izazvati dodatni revolt HDZ-a. Jasno je da borački zakon mora proći i Dom naroda FBiH, kojim predsjedava Lidija Bradara, članica HDZ-a. Postoje stavovi i da SDA, zapravo, svjesno sprečava da na snagu stupi zakon koji borcima osigurava boračku nakandu kakvu su tražili.

Podsjetimo, Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica predložio je ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, a utvrdila Vlada, ali je u Predstavničkom domu usvojen s nizom amandmana kako bi bio prihvatljiv borcima.

  • Mašić: Potreba za sukobima
    Mašić: Potreba za sukobima

Nastavak politike ucjena

Damir Mašić, zastupnik Socijaldemokratske partije, istaknuo je da je evidentno da SDA u posljednje vrijeme pokazuje da ima potrebu da se sukobi i ogradi od HDZ-a i zajedničke politike. Napomenuo je da je na djelu nastavak politike ucjena.

- Kad su u pitanju igre na sreću, i dalje ćemo insistirati na tome da uvođenje dodatnog poreza ne ide preko leđa građana nego kladionica – kazao je Mašić.

Vezane vijesti

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH