ANALIZA

SDA se preko leđa boraca obračunava s HDZ-om?!

Borci mjesecima traže svoja prava

M.R.S.

12.7.2018

Zaključak koji je usvojen na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u kojem se traži vanredna sjednica na kojoj bi se razmatrao Zakon o igrama na sreću, a na prijedlog Stranke demokratske akcije, najvjerovatnije će izazvati novi sukob i krizu u Federaciji.


Preko koljena


Takav zaključak usvojen je nakon što je SDA stavila uvjet da će podržati zakon o pravima demobilisanih boraca samo ukoliko se na idućoj sjednici bude razmatrao i Zakon o igrama na sreću. Formalno obrazloženje je da se tako osiguraju dodatna sredstva za borački dodatak.

Je li na pomolu nova parlamentarna kriza

No, jasno je da su poslanici SDA iskoristili neprisustvo zastupnika HDZ BiH - HNS-a, koji se, poznato je, protive izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. On dvije godine stoji u proceduri i bio je i jedan od razloga krize između SDA i Hrvatske demokratske zajednice te višemjesečnog nezasjedanja Parlamenta.


Zastupnici u Parlamentu FBiH smatraju da se SDA ovakvim zaključcima i iznenadnim zahtjevima prema Parlamentu i Vladi FBiH želi ograditi od zajedničke politike s HDZ-om, koju je vodila skoro cijeli mandat.

 

Poznato je i da se HDZ protivi zakonu o šumama kakav je predložen pa je Vlada FBiH, na čelu s Fadilom Novalićem (SDA), nedavno ipak urgirala da ga Parlament hitno razmatra.


- Stranka demokratske akcije svjesno pokušava da teret svoje nesposobne vlasti da u proteklih 20 i kusur godina riješi problem demobilisanih boraca, prebaci na HDZ, koji nije bio na sjednici i nije bio u prilici da raspravlja. Hoće da finansijski teret riješe preko koljena – kazao je Nasir Beganović, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost.


Dodao je da je SDA gurnula prst u oko HDZ-u i svjesno produbljuje krizu u FBiH pa i u BiH.


Niz amandmana


Upravo bi insistiranje na izmjenama Zakona o igrama na sreću tri mjeseca uoči izbora moglo izazvati dodatni revolt HDZ-a. Jasno je da borački zakon mora proći i Dom naroda FBiH, kojim predsjedava Lidija Bradara, članica HDZ-a. Postoje stavovi i da SDA, zapravo, svjesno sprečava da na snagu stupi zakon koji borcima osigurava boračku nakandu kakvu su tražili.


Podsjetimo, Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica predložio je ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, a utvrdila Vlada, ali je u Predstavničkom domu usvojen s nizom amandmana kako bi bio prihvatljiv borcima.

Mašić: Potreba za sukobima

Nastavak politike ucjena


Damir Mašić, zastupnik Socijaldemokratske partije, istaknuo je da je evidentno da SDA u posljednje vrijeme pokazuje da ima potrebu da se sukobi i ogradi od HDZ-a i zajedničke politike. Napomenuo je da je na djelu nastavak politike ucjena.

- Kad su u pitanju igre na sreću, i dalje ćemo insistirati na tome da uvođenje dodatnog poreza ne ide preko leđa građana nego kladionica – kazao je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.